Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.09.2020. 14:05

Matrix? 

Fizičar kaže da svi živimo u neuralnoj mreži

Rijetko imamo prilike pročitati znanstveni rad koji želi redefinirati stvarnost.

Fizičar kaže da svi živimo u neuralnoj mreži

Profesor fizike Vitaly Vanchurin sa Sveučilišta u Minnesoti Duluth, objavio je znanstveni rad koji sugerira na mogućnost da svi živimo u neuralnoj mreži, odnosno nekoj vrsti Matrixa koji upravlja svime oko nas. "Postoji mogućnost da čitav svemir na svojoj fundamentalnoj razini predstavlja neuralnu mrežu", navodi Vanchurin.  

U svom radu Vanchurin tvrdi da umjetne neuronske mreže mogu "pokazivati ​​približna ponašanja" obje univerzalne teorije, kvantne mehanike i opće teorije relativnosti. "Budući da je kvantna mehanika izuzetno uspješna paradigma za modeliranje fizikalnih pojava na širokom rasponu ljestvica, široko je uvjerenje da se na najtemeljnijoj razini čitavim svemirom upravlja prema pravilima kvantne mehanike, a čak i gravitacija treba nekako proizaći iz toga. Ne govorimo samo da umjetne neuronske mreže mogu biti korisne za analizu fizičkih sustava ili za otkrivanje fizikalnih zakona, već kažemo da svijet na taj način zapravo funkcionira", navodi fizičar i kaže kako se na pitanje o tome je li naš svijet doista umjetna neuralna mreža može odgovoriti na dva načina

"Prvi način je započeti s preciznim modelom neuronskih mreža, a zatim proučiti ponašanje mreže u granicama velikog broja neurona. Ono što sam pokazao jest da jednadžbe kvantne mehanike prilično dobro opisuju ponašanje sustava u blizini ravnoteže, a jednadžbe klasične mehanike prilično dobro opisuju kako se sustav udaljava od ravnoteže. Koincidencija? Može biti, ali koliko nam je poznato kvantna i klasična mehanika su točno ono kako funkcionira fizički svijet", dodaje znanstvenik.

"Drugi način je krenuti od fizike. Znamo da kvantna mehanika djeluje prilično dobro na malim razmjerima, a opća relativnost prilično dobro na velikim razmjerima, ali do sada nismo uspjeli pomiriti dvije teorije u jedinstvenom okviru. To je poznato kao problem kvantne gravitacije. Jasno nam je da nam nešto veliko nedostaje, ali da stvar bude gora, ne znamo ni kako postupati s promatračima. To je poznato kao problem mjerenja u kontekstu kvantne mehanike i problem mjerenja u kontekstu kozmologije.

Tada se može tvrditi da ne postoje dva, već tri fenomena koja treba objediniti: kvantna mehanika, opća relativnost i promatrači. 99% fizičara reklo bi vam da je kvantna mehanika glavna i da bi sve ostalo trebalo nekako proizaći iz nje, ali nitko ne zna točno kako se to može učiniti. U ovom radu razmatram još jednu mogućnost da je mikroskopska živčana mreža temeljna struktura i iz nje proizlazi sve ostalo, tj. Kvantna mehanika, opća relativnost i makroskopski promatrači. Zasad stvari izgledaju prilično obećavajuće.

U mojoj teoriji, sve što vidite oko sebe je neuronska mreža, pa da biste to opovrgli morate dokazati da pronađete fenomen koji se ne može modelirati neuronskom mrežom. Ali ako dobro razmislite, to je vrlo težak zadatak, jer tako malo znamo o tome kako se ponašaju neuronske mreže i kako zapravo funkcionira strojno učenje.

Ideja je definitivno luda, ali ako je dovoljno luda bi li mogla biti istinita? To ostaje za vidjeti", dodaje znanstvenik.

Ukratko rečeno, Vanchurin kaže da ukoliko živimo u neuralnoj mreži, možda nikada nećemo vidjeti ili saznati razliku između nje i stvarnosti.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->