Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.05.2016. 12:38

Computex 2016 

Stižu 4K zasloni telefona s osvježenjem od 120 Hz

ARM priprema nove mobilne čipove za 2017. godinu koji će unaprijediti izvođenje VR sadržaja. 

Stižu 4K zasloni telefona s osvježenjem od 120 Hz

Za iduću godinu ARM se želi u potpunosti posvetiti novoj značajki svojih mobilnih procesora, virtualnoj stvarnosti.

Njegov novi Cortex-A73 čip i Mali G71 GPU, upravo predstavljeni na Computex 2016. sajmu, trebali bi omogućiti 4K zaslonima osvježavanja do 120 Hz, što znači da ćete svojim telefonima koje umećete u Google Cardboard ili Samsung Gear VR headsete, uroniti još dublje u svjetove VR-a, čime ćete se približiti high-end sustavima poput HTC Vivea ili Oculus Rifta.

Novi Cortex-A73 je istovremeno 30 posto brži i energetski učinkovitiji od prošlogodišnjeg A72 čipa, pa ARM tvrdi da će biti u mogućnosti postići veće vršne performanse od prošle generacije, dok će istovremeno biti manji, tj. zauzimati manje mjesta (ispod 0,65 četvornih mm).

Novi čip je temeljen na 10 nm FinFET dizajnu (vrsti 3D tranzistora), što je glavni razlog zbog kojeg je tako kompaktan i energetski učinkovitiji od njihovih dosadašnjih čipova.

Što se grafike tiče, Mali-G71 GPU donosi još veće poboljšanje, pa ARM tvrdi da omogućuje 50 posto brže grafičke performanse, te 20 posto manju potrošnju baterije. Novi GPU je napravljen na najnovijoj Bifrost arhitekturi, te je u stanju isporučivati grafiku s niskom latencijom od 4 milisekunde, što je također idealno za VR. G71 također posjeduje i 32 shader jezgre, što je dvostruko više u odnosu na prethodnika Mali-T880 GPU.

ARM kaže da je Cortex-A73 dosad već licenciralo 10 kompanija, koje uključuju Mediatek, Marvell i HiSilicon, no morat ćemo se malo strpjeti dok se A73 i G71 pojave u novim uređajima, jer su ARM-ovi partneri tek započeli testirati hardver, što znači da nove "VR telefone" vjerojatno nećemo vidjeti prije iduće godine.

Izvor: ARMVezani sadržaji
Ključne riječi čipovi ARM VR Cortex-A73 Mali G71
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->