Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.05.2016. 11:55

Project Abacus 

Sigurno logiranje na Android bez ikakvog passworda

Identifikacija će se uskoro obavljati kombinacijom signala poput uzoraka tipkanja, hodanja, lokacije...

Sigurno logiranje na Android bez ikakvog passworda

Možda ste čuli za Googleov prošlogodišnji plan da postojeće metode autentifikacije na Android uređajima zamijeni popuno novim metodama koje razvija njegov istraživački odjel ATAP (Advanced Technology and Projects), u okviru projekta pod nazivom Project Abacus. Ako vam je to djelovalo kao rani istraživački projekt, odnosno nešto što nećemo tako brzo vidjeti na našim gadgetima, sada nas je razuvjerio šef ATAP-a Daniel Kaufman, koji je na Google I/O 2016 konferenciji , developere upoznao s napretkom projekta, te im rekao da će prije kraja godine novi sustavi za autentifikaciju biti testirani od strane "nekoliko velikih financijskih institucija".

Nove metode autentifikacije koje donosi Project Abacus, u potpunosti izbacuju lozinke i PIN-ove iz logiranja na Android aplikacije, te će čak zamijeniti i sustave "dvostruke autentifikacije" koje recimo u posljednje vrijeme preferiraju banke.

Umjesto toga, korisnici će za pristup aplikacijama ili za otključavanje svojih uređaja koristiti sustav koji se temelji na kumulativnom "Trust Scoreu", koji otkriva vaš identitet provjeravanjem kombinacije više čimbenika koji mogu uključiti uzorke vašeg tipkanja, lokaciju, brzinu kretanja, glasovne uzorke, prepoznavanje lica i druge elemente. Drugim riječima, vi sami predstavljate svoj password.

trust score

Pored toga Project Abacus će konstantno raditi u pozadini vašeg uređaja i stalno prikupljati podatke o vama pomoću kojih kreira vaš "Trust Score" profil potvrde identiteta.

"Imamo telefone, a ti telefoni posjeduju sve te silne senzore. Zbog čega oni ne bi mogli znati tko sam ja, pa mi password uopće ne bi trebao?", izjavio je Kaufmann na I/O konferenciji, dodavši da su Googleovi inženjeri iz grupa za pretraživanje i strojnu inteligenciju pretvorili ideje Project Abacusa u nešto što se zove "Trust API", a taj API ulazi u fazu testiranja kod banaka već idući mjesec. Također je rekao da će ukoliko sva testiranja prođu u redu, Trust API do kraja godine biti dostupan svakom Android developeru širom svijeta.

Moramo priznati da nas ovo malo zbunjuje, jer nismo sigurni da postojeće sustave logiranja koje aktivirate samo kada je to nužno, treba zamijeniti nečim što će čitavo vrijeme provjeravati vaš "DNK". Pretpostavljamo da će to imati utjecaja i na baterije naših gadgeta, a da ne govorimo o novim mogućnostima koje se nude za naše uhođenje i serviranje personaliziranog marketinga.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->