Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.05.2016. 13:28

Scratch Blocks 

Google pomaže MIT-u u izradi programskog jezika za djecu

Veliki internetski div će surađivati s MIT-em u razvoju nove generacije vizualnog programskog jezika.

Google pomaže MIT-u u izradi programskog jezika za djecu

Uvođenje najmlađih u svijet programiranja danas je jedan od prioriteta obrazovnih sustava širom svijeta, jer postaje jasno da će nove generacije stanovnika naše planete ubrzo morati učiti kodirati kao što danas uče čitati i pisati, obzirom da će se čitav život suočavati s računalnim sustavima za posao, zabavu, znanost i edukaciju, što podrazumijeva velike količine softvera koji će služiti za programiranje gadgeta, strojeva, računala i robota koji će ispuniti naše prirodno okruženje.

Kako bi programiranje postalo čim jednostavnije, razvijaju se novi jezici koji se temelje na prirodnom jeziku i/ili vizualnim elementima, a MIT-ev "Scratch" je jedan od danas najpopularnijih.

Tijekom ovogodišnje Google I/O2016 konferencije za developere, Google i MIT su objavili partnerstvo na razvoju nove inačice Scratcha pod nazivom Scratch Blocks, te su izdali developer preview inačicu tog jezika.

Sam naziv jezika upućuje na to da se radi o kombinaciji MIT-evog Scratcha i Googleovog Blockly vizualnog jezika. Novi jezik će učiti djecu kodiranju korištenjem blokova koji se spajaju horizontalno i vertikalno poput Lego kocica.

Scratch koji je bio namijenjen za stariju djecu koristio je samo vertikalne blokove, no MIT je otkrio da horizontalna orijentacija bolje paše u mobilne uređaje.

Obzirom da je ovaj projekt Open Source, MIT i Google planiraju učiniti Scratch Blocks dostupnim drugim developerima koji će ga moći koristiti za izradu vlastitih aplikacija, igara i dječjih igračaka.

Izvor: ScratchVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->