Nalazite se
  • Pop Tech
  • Vojska testira neprobojna odijela od paukove svile
Članak
Objavljeno: 25.08.2018. 12:45

Zmajeva svila 

Vojska testira neprobojna odijela od paukove svile

Američka vojska je započela s testiranjem radikalne spider suit odjeće.

Vojska testira neprobojna odijela od paukove svile

Pripadnici američke vojske započinju s testiranjem neprobojnih "spidersuits" odijela izrađenih od genetički modificiranih dudovih svilaca koji proizvode specijalnu, izuzetno čvrstu vrstu svile, pod nazivom "zmajeva svila".   

Tvrtka Kraig Biocraft Laboratories koja proizvodi ovaj materijal, objavila je kako da je američkoj vojsci već počela isporučivati prototipe prvih panela na kojima će se testirati balistička neprobojnost.

zmajeva svila

Zmajeva svila je genetički uzgojena svila koja je po snazi i čvrstoći bliska svili koju ispuštaju pauci pri gradnji svojih mreža, no može se proizvoditi u velikim količinama, zahvaljujući genetski modificiranim dudovim svilcima.

Proizvođač zmajeve svile navodi da se radi o jednom od najčvršćih materijala poznatih ljudima, a u planovima ima i gradnju tvornice u Vijetnamu koja će još više proširiti proizvodne kapacitete i približiti novi materijal drugim proizvodima pored onih potrebe američke vojske.

zmajeva svila 2

Mada se za paukovu svilu dugo vremena zna da je izuzetne čvrstoće i elastičnosti, do sada je industrijska proizvodnja bila nemoguća jer je podrazumijevala stvaranje ogromnih kolonija pauka. Prema Kraig Biocraftu to je bilo nemoguće i stoga što pauci nerijetko imaju običaj da jedni druge jedu, pa je bilo lakše genetski modificirati dudove svilce koji su se odavno udomaćili u tekstilnoj industriji nego stvarati ogromna gnijezda pauka i trenirati ih da budu međusobno tolerantni.    

Tvrtka kaže da je patentirala veliki broj genetičkih proteina koji se mogu implementirati u domaće dudove svilce za proizvodnju neprobojne odjeće koja će biti znatno izdržljivija, lakša i elastičnija od postojećih neprobojnih prsluka i zaštitne odjeće. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam