Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Rekord špijunskog stratosferskog solarnog drona
Članak
Objavljeno: 13.08.2018. 11:16

Zephyr S HAPS 

VIDEO: Rekord špijunskog stratosferskog solarnog drona

Airbusov zrakoplov na sunčev pogon letio je neprekidno gotovo 26 dana na izuzetno velikim visinama.

VIDEO: Rekord špijunskog stratosferskog solarnog drona

Vojni odjel Airbusa (Airbus Defence and Space) objavio je da je njegov bespilotni zrakoplov  Zephyr S HAPS (High Altitude Pseudo-Satellite) na sunčev pogon, nakon 25 dana, 23 sata i 75 minuta leta uspješno sletio i time oborio svjetski rekord u neprekidnom letu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zrakoplov težak samo 75 kg na svojim krilima raspona od 25 metara, posjeduje sunčeve ćelije i sustav za konvertiranje solarne energije u električnu koja pogoni njegova dva propelera. Višak energije prikupljene danju pohranjuje se u baterije koje omogućuju pogon tijekom noći, a zrakoplov je letio na stratosferskoj visini od 21.336 m, koja je viša od one na kojoj lete komercijalni zrakoplovi. Jedini zrakoplovi koji su mogli letjeti na tim visinama su bili Concorde te špijunski avioni U2 i SR-71Blackbird.

ZephyrGraphicRecordEN

Iz tog razloga Airbus ga naziva "pseudo-satelitom", jer leti na visinama između aviona i satelita, pa je jako pogodan za visinska izviđanja i snimanja, posebice u špijunske svrhe, za koje je i naručen od strane Ministarstva obrane Velike Britanije.

Slične letjelice razvija i Facebook koji pomoću njih želi dovesti internet u zabačene krajeve siromašnih zemalja koje si ne mogu priuštiti lansiranje telekomunikacijskih satelita.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->