Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Motocikl s avionskim motorom osvojio Daytonu
Članak
Objavljeno: 09.08.2018. 10:33

TMC Dumont 

VIDEO: Motocikl s avionskim motorom osvojio Daytonu

Ovo je jedan od najluđih funkcionalnih koncepata motocikla koje smo imali prilike vidjeti.

VIDEO: Motocikl s avionskim motorom osvojio Daytonu

Brazilac Tarso Marques, bivši vozač bolida koji se natjecao u brojnim trkačkim disciplinama, uključujući Formulu 1 za tim Minardija u kojem mu je 2001. godine društvo pravio Fernando Alonso, nakon prestanka aktivnog utrkivanja ostao je privržen jurilicama na dva i četiri kotača te danas slovi kao jedan od najboljih proizvođača prilagođenih (custom) motocikala.

tmc-dumont-motorcycle-by-tarso-marques-10

Među brojnim vozilima koja je izrađivao najviše se ističe konceptualni motocikl TMC Dumont koji je definitivno jedan od najluđih koje smo imali priliku vidjeti, što je prepoznao i ovogodišnji žiri Custom Bike natjecanja na Daytona Bike Weeku, koji mu je dodijelio nagradu "Best of Show".

tmc-dumont-motorcycle-by-tarso-marques-11

Sam Tarso svoje čudo na dva kotača naziva motociklom s kotačima bez žbica s avionskim motorom, što je u potpunosti točno.  

TMC Dumon je opremljen Rolls-Royce Continental V6 motorom od 300 konja koji se koristio na zrakoplovima šezdesetih godina prošlog stoljeća i postavljen je na ramu koja na sebi ima inovativni sustav za okretanje prednjeg 36-inčnog kotača bez klasičnog lančanog prijenosa, a ako ga kojim slučajem negdje vidite na cesti, ne samo da ćete se okrenuti za njim, već vam neće biti jasno iz kojeg je to svemira stigao, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Marques je motociklu dao ime Dumont u čast brazilskom inovatoru i pioniru avijacije Albertu Santosu-Dumontu koji je dao veliki doprinos letjelicama lakšim i težim od zraka (cepelinima i avionima) u prvim godinama 20. stoljeća.

tmc-dumont-motorcycle-by-tarso-marques-7

Obzirom da se radi o funkcionalnom konceptu koji vjerojatno neće nikada biti izrađen u više primjeraka, Marques ne želi govoriti previše o performansama i brzini, a čini nam se i da njime nije lako upravljati (posebice skretati), no ovog zaljubljenika to ne brine previše jer radi na novim, još luđim dizajnima vozila koja osim automobila i motocikla uključuju helikoptere i glisere, pa vjerujemo da ćemo od njega još puno toga čuti i vidjeti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->