Nalazite se
  • Pop Tech
  • Tkanina s optoelektronikom može i u perilicu
Članak
Objavljeno: 13.08.2018. 13:03

MIT 

Tkanina s optoelektronikom može i u perilicu

Znanstvenici su ugradili optoelektroničke diode u vlakna iz kojih se može isplesti platno.

Tkanina s optoelektronikom može i u perilicu

Istraživači sveučilišta MIT ugradili su u tekstilna vlakna optoelektroničke poluvodičke uređaje velike brzine, koji uključuju LED diode i fotodetektore. Vlakna su potom korištena za izradu mekanog platna koje se može prati u perilici rublja i koristiti za razne potrebe, čime je napravljen novi iskorak u razvoju pametne odjeće u kojoj će se nalaziti poluvodiči kao ključni elementi moderne elektronike.

Znanstvenici kažu kako će ovo stvoriti novi "Mooreov zakon za tekstilna vlakna", koji će omogućivati progresivno povećanje pametnih mogućnosti tkanina, kao što su rasle mogućnosti mikročipova u proteklim desetljećima, pa će proizvođači nastojati u konac ugrađivati sve više elektronike.

fiber-diodes2

Za demonstraciju tehnologije znanstvenici su palili i gasili LED-ice, kao i koristili vlakna za prijenos glazbe u detektorska vlakna koja su radila čak i ispod vode, čime je dokazana i vodootpornost nove elektronike. Konac s ugrađenim elektroničkim komponentama toliko je tanak da se bez problema može uvesti u običnu krojačku iglu, pa s njime možete i šivati. 

MIT-Fiber-Diodes-02

 

Tkanina s vlaknima koja su u sebi posjedovala LED diode i foto diode prala se u perilici 10 puta, čime se demonstrirala mogućnost njezinog praktičnog korištenja u industriji odjeće.

MIT kaže kako već ima industrijskog partnera koji će već iduće godine predstaviti prve proizvode koji će koristiti ovu tehnologiju.  Zanima nas hoće li se ovo prije naći u pametnim majicama, hlačama ili gaćama.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT optoelektronika tekstil vlakna
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam