Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvi autonomni kamion legalan za ceste
Članak
Objavljeno: 06.05.2015. 10:23

Freightliner Inspiration Truck 

VIDEO: Prvi autonomni kamion legalan za ceste

Daimlerov pametni kamion prošao tehnički, dobio registraciju i licencu za vožnju na autocestama Nevade.

VIDEO: Prvi autonomni kamion legalan za ceste

Daimler je upravo izdao priopćenje u kojem navode da je njihov Freightliner Inspiration Truck, postao prvi kamion koji je dobio licencu za vožnju na cestama u javnom prometu, no zasad samo u saveznoj državi Nevadi. Ovu dozvolu je Daimleru osobno uručio guverner Nevade Brian Sandoval na prigodnoj svečanosti koja se održavala u blizini Hooverove brane, gdje je kamion predstavljen javnosti i medijima, koji se ujedno i provozao u njemu.

15C466_010

Kamion posjeduje računalni sustav autopilota pod nazivom  "Highway Pilot system", koji prikuplja i obrađuje podatke s kamera, radara i drugih senzora nalik na one kakvi se nalaze i u autonomnim osobnim vozilima.

Kao i u slučaju s autonomnim automobilima, da bi kamion smio prevoziti par tona banana od Las Vegasa do Renoa, za upravljačem mora sjediti kvalificirani vozač, što je zapravo jedino zakonsko ograničenje, no nije bitno drži li upravljač u ruci ili chata na tabletu putem Skypea.

15C466_005

Prema navodima iz medijskog priopćenja, kada "poluautonomni" sustav preuzima vožnju, njegova računala i senzori su odgovorni za održavanje legalne brzine, vožnju u odabranom prometnom traku, održavanju sigurne udaljenosti do drugih vozila, te za kočenje ili zaustavljanje u slučaju potrebe, ovisno o prometnim događanjima na autocesti.

15C466_026

Valja naglasiti da ova dozvola vrijedi isključivo za autoceste, što znači da vozač mora preuzeti kompletnu kontrolu nad upravljanjem čim silazi s njih, jer se licenca ne odnosi na vožnju lokalnim prometnicama.

Za dobivanje licence, kamion je morao proći rigorozne testove, koji su uključivali i prelazak 1600 km na testnoj ovalnoj stazi u Njemačkoj.

15C466_028

Daimler trenutno posjeduje dva operativna Freightliner Inspiration Truck kamiona, a za sada nije poznato hoće li ih napraviti više.

Izvor: Daimler

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->