Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot Han je malo spooky
Članak
Objavljeno: 02.05.2015. 13:17

Hanson Robotics 

VIDEO: Robot Han je malo spooky

U Hong Kongu prikazan najnoviji humanoidni robot s facijalnim izrazima i mogućnostima konverzacije.

VIDEO: Robot Han je malo spooky

Kada je prije punih 9 godina tvrtka Hanson Robotics prikazala svojeg prvog Han robota s licem Alberta Einsteina, svijet je bio šokiran, no pojavili su se i komentari u stilu da to nije robot već mehanotronička lutka, odnosno igračka na daljinsko upravljanje kakve koristi filmska industrija.

Na nedavno održanom sajmu Hong Kong Electronics Fair u Hong Kongu, ista tvrtka je pokazala svoju novu kreaciju Han robota koji je u tih 9 godina "odrastanja" postao toliko napredan da ga više nitko ne može nazvati lutkom.

Posljednja inačica Hana sada može prikazivati izraze lica, održavati jednostavne konverzacije, smijati se, namigivati, mrštiti, praviti face svih vrsta, pa čak i glumiti pijanca.

Za upravljanje facijalnim izrazima robot koristi 40 motora, te posjeduje kamere u očima i na prsima, koje uz pomoć naprednih algoritama služe kako bi mogao prepoznavati lica ljudi, njihov spol, godine starosti, te jesu li veseli ili tužni.

Grace Copplestone, direktorica u Hanson Roboticsu kaže da ga sve to čini dovoljno zanimljivim za korištenje u mnogim mjestima poput hotela, gdje bi na primjer mogao dočekivati goste, razgovarati s njima i ragirati na njihove želje, potrebe i emotivno raspoloženje. Pored toga, mogao bi se naći i u kockarnicama, tematskim parkovima i muzejima.

Robot na svojem licu koristi specijalnu kožu od patentiranog materijala pod nazivom Frubber, čije ime predstavlja kraticu za "flesh rubber" (mesnata guma), na kojoj se nalaze i realistične pore veličine od 4 do 40 nanometara, rađene prema onima na našim licima.

Grace Copplestone također navodi da bi se Han mogao naći i u medicinskim ustanovama, te bi se mogao koristiti i za njegu starijih osoba.

"Mi vjerujemo da ljudsko lice robota čini znatno pristupačnijim i učinkovitijim u socijalnim kontaktima s ljudima", dodaje gospođica Copplestone, koja vjeruje da bi se roboti s ovakvim licima uskoro mogli serijski proizvoditi i naći u suživotu s ljudima svugdje oko nas.

Moramo priznati da nam ovo djeluje jako zanimljivo ali još uvijek malo previše "spooky" za naš ukus.

U videu dolje možete vidjeti i prvog Han robota s licem Alberta Einsteina, koji još i dan danas djeluje vrlo atraktivno.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->