Nalazite se
  • Pop Tech
  • Nove naočale kombiniraju nightvision i termalnu kameru
Članak
Objavljeno: 05.05.2015. 15:13

BAE Systems 

Nove naočale kombiniraju nightvision i termalnu kameru

Nove naočale koje proizvodi BAE Systems, omogućit će specijalcima da im neprijateljski vojnici doslovce zasjaju u noćnim uvjetima.

Nove naočale kombiniraju nightvision i termalnu kameru

Nightvision i termalne kamere su vrlo slična stvar, obzirom da se temelje na vizualiziranju ljudskom oku nevidljivih valnih dužina svjetla. Dok se nightvision koristi da vojnicima osvijetli čitav mračni okoliš, termalne kamere omogućuju da se osvijetle živa toplokrvna bića, odnosno sami neprijateljski vojnici.

Obzirom da je vojska do sada mogla isključivo koristiti oba sustava odvojeno, tvrtka BAE Systems je zaključila da bi ih bilo idealno spojiti u jedan gadget za noćni vid.

"Na današnjim bojišnicama, ovakav spori (dvooptički) sustav kojem često smetaju gusti dim i loše vremenske prilike, kompromitira vojnike i smanjuje učinkovitost misija", piše u priopćenju BAE Systemsa. "Integriranjem nightvisiona i termalnog nišana u jedan prikaz koji se projicira na vojnikovim naočalama, BAE Systems donosi novo rješenje koje jedinicama omogućuje lakše prepoznavanje meta i brže reagiranje".

Sama optika sustava pod nazivom ENVG III/FWS-I, nalazi se pričvršćena na vojnikovu pušku, a ono što vidi prenosi se Bluetoothom na njegov HMD ekran. To vojniku omogućuje brzo mijenjanje modova noćnog vida jednostavnim pritiskom gumba. Odjel američke vojske Night Vision and Electronic Sensors Directorate je s BAE Systemsom sklopio četverogodišnji ugovor vrijedan 434 milijuna dolara kako bi se nastavio dalji razvoj i unaprjeđivanje ovog optičkog sustava. Za sada nije poznato koliko će koštati dovršeni proizvod, niti kada će se naći u operativnim jedinicama u borbenim zonama.

Moramo priznati da nas ovo pomalo podsjeća na noćni vid Predatora iz istoimene franšize filmova, u kojima najveći svemirski lovac mijenja vrste pogleda prema potrebama. 

Izvor: BAE Systems

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->