Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Napajanje umjetnog srca hodanjem
Članak
Objavljeno: 04.05.2015. 12:25

Sveučilište Rice 

VIDEO: Napajanje umjetnog srca hodanjem

Ovaj sustav za generiranje energije mogao bi se koristiti za napajanje umjetnih organa, implantata i protetskih pomagala.

VIDEO: Napajanje umjetnog srca hodanjem

Sustav generira energiju pokretima savijanja koljena. Photo Credit: Jeff Fitlow/Rice University

Svima nam je poznato da je hodanje vrlo jednostavna i zdrava vježba koja će nam pomoći u održavanju dobre forme krvožilnog sustava i dakako srca. No ako ćete jednog dana (nedaj bože) posjedovati umjetno srce, hodanje će vas doslovce održavati na životu, zahvaljujući "nanogvici" koju su razvili studenti "Farmers" tima  Sveučilišta Rice.

Njihov gadget se sastoji od uređaja koji si montirate na koljeno i baterije za pohranu energije, te je u stanju generirati 4 vata struje iz savijanja zgloba koljena, odnosno hodanjem.

Prema izjavama članova tima, najveći izazov im je predstavljalo napraviti takav nosivi gadget za generiranje struje koji vam neće smetati u hodanju. Kako tvrde, najnoviji prototip ovog sustava izgleda prilično nezgrapno, no svi koji su ga nosili kažu da je dovoljno udoban da ga možete stalno koristiti, mada bi ga do neke buduće tržišne inačice trebali znatno smanjiti i prilagoditi da ostane učinkovit i istovremeno neupadljiv. 

Mladi inovatori smatraju da će ovakvi uređaji biti jako korisni za napajanje medicinskih implantata raznog tipa, na koje će se generirana struja u nekoj od budućih inačica prenositi bežično, a kao konačni cilj vide mogućnost napajanja umjetnih srca. 

Izvor: Sveučilište Rice

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->