Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Poletio Airbusov revolucionarni avion
Članak
Objavljeno: 14.02.2020. 17:04

Airbus Maveric 

VIDEO: Poletio Airbusov revolucionarni avion

Airbus je na Singapore Airshowu predstavio Airbus Maveric, no zasad samo smanjeni model.

VIDEO: Poletio Airbusov revolucionarni avion

Možda se sjećate da smo još 2016. godine pisali o Airbusovom patentu pod nazivom "Multi-fan engine with an enhanced power transmission”, koji u osnovi opisuje dizajn višestrukih mlaznih motora koji se mogu spajati u grozdove na trup zrakoplova na koji su integrirana krila.

Od 2017. godine Airbus je koncept počeo ozbiljno razvijati, pa je u međuvremenu dobio ime Maveric te smo sada dobili revolucionarni avion čija su krila sastavni dio trupa, dok se motori nalaze u pozadini, što uvelike podsjeća na "nevidljive" borbene zrakoplove F117, s glavnom razlikom što je ovdje riječ o zrakoplovu namijenjenom prijevozu putnika.

MAVERIC-3D-01

Airbus je za potrebe prezentacije na Airshowu u Singapooreu izradio funkcionalnu maketu zrakoplova dužine 2 metra s rasponom "trup-krila" od 3,2 m i demonstrirao ga u letu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom na potpuno novi vanjski dizajn, zrakoplov nudi i potpuno novo iskustvo putničke kabine, što inženjerima i dizajnerima daje puno prostora za igranje, dok tehnološki demonstrator jasno govori da je avion u stanju savršeno letjeti, što je najbolja garancija za dalji razvoj.

MAVERIC-CABIN-01

Drugim riječima, Maveric je sada malo iskoračio iz klasične faze koncepta na papiru ili video animaciji, iako je i dalje samo dio AirbusUpNext programa, koji služi za istraživanje novih tehnologija, pa su tu još i projekti  E-FAN X (hybridna električna propulzija), fello’fly (let u specijalnoj formaciji poput ptičjeg jata s ciljem uštede goriva) i ATTOL (Autonomous Taxi Take-Off & Landing leteći taksi).

MAVERIC-CABIN-03

U ovom trenutku još nije poznato kada bi Maveric mogao u zrak povesti ljude.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->