Nalazite se
  • Pop Tech
  • Novi patent vam naslanja mlazne motore na facu
Članak
Objavljeno: 26.03.2016. 13:28

Airbus 

Novi patent vam naslanja mlazne motore na facu

Airbusov novi patent je možda učinkovit za let, ali se putnicima vjerojatno neće svidjeti.

Novi patent vam naslanja mlazne motore na facu

Ako jednog dana dođete na šalter Croatia Airlinesa i zatražite povratnu kartu do Pariza, mogli bi vas pitati želite li mjesto pored turbine ili ispuha motora, odnosno s prozorom ili bez njega.

Naime, Airbusu je nedavno odobren patent pod nazivom "Multi-fan engine with an enhanced power transmission”, koji u osnovi opisuje dizajn višestrukih mlaznih motora koji se mogu spajajati u grozdove na trup zrakoplova.

U patentu se navodi da se propulzivna učinkovitost obično postiže povećanjem promjera turbine, no za to postoje fizička ograničenja ukoliko se radi o motorima pričvršćenim za krila.

Airbus je stoga patentirao mlazni multi-motor koji se sastoji od plinske turbine, kućišta motora i višestrukih rotora (fanova), koji su povezani u jednu strukturu prstenovima i potom zakačeni na trup zrakoplova.

U svakom slučaju, ako se ovim postiže najoptimalnija energetska učinkovitost kako tvrdi Airbus, to će razveseliti vlasnike aviokompanija, no sigurni smo da se u takvim zrakoplovima neće pretjerano veseliti putnici koji će sjediti do bučne skalamerije i biti lišeni prozora za gledanje u oblake.  

Izvor: Aeropatent

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam