Nalazite se
  • Pop Tech
  • Napravite savršeni espresso uz pomoć matematike i fizike
Članak
Objavljeno: 07.02.2020. 11:00

Portsmouth University 

Napravite savršeni espresso uz pomoć matematike i fizike

Matematičari sveučilišta Portsmouth objavili znanstveni rad o kuhanju savršenog espressa.

Napravite savršeni espresso uz pomoć matematike i fizike

Ukoliko ste si nabavili aparat za kuhanje espressa i otkrili da uz sav trud vaša kava nije one kvalitete kao u omiljenom kafiću, u pomoć vam mogu uskočiti znanstvenici Sveučilišta u Portsmouthu koji su objavili znanstveni rad o pripremi omiljenog toplog napitka.

Korištenjem matematike i fizike znanstvenici su došli do matematičke formule koja prikazuje kako bi trebalo pripremiti savršeni espresso i vjeruju da će od toga imati koristi brojni amateri koji kavu kuhaju kod kuće, ali i profesionalni baristi, koji nikako ne uspijevaju napraviti bolju kavu od susjednog kafića, bez obzira što koriste istu vrstu kave i isti aparat kao konkurencija.  

Da vas sad ne davimo formulama, samo ćemo vam reći da su otkrili kako pod određenom temperaturom i pritiskom njihov matematički model ukazuje da što su zrna mljevenija, to je veći udio kave koja je otopljena u vodi. Jedan od voditelja istraživanja dr. Jamie Foster izjavio je kako djeluje logično da ukoliko se zrna melju u manje komadiće, tada postoji veća površina s kojom voda može doći u kontakt, što bi trebalo dovesti do najučinkovitije kave.

Međutim, kada su ovo saznanje temeljeno na matematici odlučili provjeriti u stvarnom kuhanju kave, otkrili su da fino mljevenje iz njihovog modela ne dovodi do najbolje kave.

"Čestice su tako male da zapravo začepljuju posude sa sitom, što znači da područje postaje neprobojno za vodu. Ključno je da čestice budu dovoljno velike da protok bude ujednačen ali malen, ali i malene koliko mogu da povećaju površinu s kojom dolaze u kontakt s vodom", rekao je Foster.

Pored toga, znanstvenici kažu da bi barista trebao isprobavati mljevenje od najgrubljeg do najfinijeg je sve dok ne dobije idealnu masu, niti s premalo, niti s previše mljevenim zrnima. Veće čestice od uobičajenih će ujedno uštedjeti oko 25% kave, što je potvrdilo testiranje u jednom kafiću u Oregonu koje se provodilo čitavih godinu dana. "Gosti su imali priliku piti savršeni espresso, dok je kafić istovremeno uštedio više tisuća dolara godišnje", kaže dr. Foster.  

Dakako, odabir pravog pritiska, temperature i vrste kave su također važni elementi, no znanstvenici kažu da sve počinje s idealnim mljevenjem zrnja.

Čitav znanstveni rad o matematičkom modelu pripreme savršenog espressa možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam