Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Automobili komuniciraju sa semaforima u Barceloni
Članak
Objavljeno: 02.02.2020. 11:13

V2I 

VIDEO: Automobili komuniciraju sa semaforima u Barceloni

Semafori upozoravaju vozače kada će se promijeniti svjetla kako bi se mogli pripremiti i prilagoditi brzinu.

VIDEO: Automobili komuniciraju sa semaforima u Barceloni

U projektu koji je sponzorirao SEAT u suradnji sa Španjolskim ministarstvom prometa DGT, Gradskim poglavarstvom Barcelone i organizacijom ETRA (Electronic Traffic), ulicama Barcelone voze novi SEAT Leon automobili opremljeni pametnom platformom  V2I (Vehicle to Infrastructure) spojenom na gradsku prometnu platformu DGT 3.0.

Povezanost automobila i pametnog prometnog sustava grada omogućuje semaforima da doslovce komuniciraju s vozilima preko oblaka u realnom vremenu, ali i sa zaslonima na prometnicama.

seat semafori 2

Svaki semafor uključen u testiranje automobilima šalje signal s trenutnim statusom i informacijom kada će se primijeniti svjetlo. Automobil dobiva tu informaciju, interpretira je i upozorava vozača na nadolazeći status koji se temelji na brzini vozila, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Seatov odjel Urban Mobility Concepts upozorava da sustav funkcionira isključivo ako se vozači pridržavaju pravila o vožnji dopuštenom brzinom, što znači kako će dobiti upozorenje ukoliko voze prebrzo da neće imati mogućnost dobivanja pravoveremenih obavijesti sa semafora, čime ih se ujedno nastoji natjerati na vožnju prema propisima.     

U sljedećim fazama testiranja pametnog prometa sustav će omogućiti komunikaciju između samih automobila, pa će svatko moći dijeliti informaciju o nekom događaju na cesti s drugim vozilima kako bi drugi vozači primjerice znali unaprijed da dolaze na neko mjesto nesreće, radova na cesti, prometnog čepa ili oštećenja na prometnici. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->