Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot za izradu mandala pomaže u molitvi
Članak
Objavljeno: 06.02.2020. 10:04

Scribit 

VIDEO: Robot za izradu mandala pomaže u molitvi

Robot izrađuje svete geometrijske slike budističkog svemira koje potom uništava.

VIDEO: Robot za izradu mandala pomaže u molitvi

Nedavno ste na našim stranicama mogli pročitati članak o prvom robotu svećeniku u Japanu, a sada je predstavljen još jedan koji bi ljudima trebao pomoći u spiritualnosti.

Tenzin Priyadarshi, predsjednik i izvršni direktor Centra za etiku i transformacijske vrijednosti u Dalai Lama centru na Tehnološkom institutu u Massachusettsu i direktor Etičke inicijative u laboratoriju MITMedia, odlučio je još jednom spojiti znanost, tehnologiju i religiju, pa je u suradnji sa Scribitom, proizvođačem istoimenog printera koji je u stanju crtati i pisati na ravnim i vertikalnim, umjetnu inteligenciju naučio raditi mandale.

Mandala je duhovna geometrijska konfiguracija simbola hinduizma, budizma, džainizma ili šintoizma, sveti crtež s geometrijskim rasporedom simbola koji između ostaloga predstavlja svemir i/ili božanstva.

U slučaju MIT-a, robot je uvježban za izradu budističkih pješčanih mandala, a ideja Tenzina Priyadarshija je bila istraživanje novih načina za izražavanje duhovnosti uz pomoć tehnologije.

Baš kao i prave pješčane mandale, one koje nacrta robot se nakon izrade uništavaju (brišu), čime se poštuje tradicionalni budistički ritual, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Možda niste očekivali jedan ovakav religijski projekt koji se razvija na najprestižnijem svjetskom sveučilištu, no MIT je otvoren za razne ideje, kako u znanosti, tako i u društvenom i duhovnom životu.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->