Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Googleovi baloni za svjetski WiFi Internet
Članak
Objavljeno: 17.06.2013. 13:47

Project Loon 

VIDEO: Googleovi baloni za svjetski WiFi Internet

Google je lansirao 30 balona u sklopu eksperimenta za omogućavanje bežičnog Interneta čitavom svijetu.

VIDEO: Googleovi baloni za svjetski WiFi Internet

Mada vjerojatno mnogi od nas misle kako je Internet odavno postao globalna stvar, činjenica je da dvije trećine stanovnika našeg planeta (oko 4,8 milijardi ljudi) nije u mogućnosti imati "online status".

Stoga je Google pokrenuo projekt pod nazivom Project Loon, u okviru kojeg se testiraju načini na koji bi se čitavom svijetu omogućilo surfanje.

U okviru tog projekta je testiranje sustava bežičnog Interneta pomoću stratosferskih balona, koji bi na visini od nekih 20 kilometara predstavljali svojevrsne WiFi hot spotove, te pokrivali signalom oko 40 kilometara kvadratnog područja ispod sebe.

Ovih je dana u blizini jezera Tekapu na Novom Zelandu Google lansirao prvih 30 testnih balona opremljenih solarnim pločama i elektronikom koja omogućuje WiFi, dok su dragovoljcima u tim područjima na kuće montirani prijemnici signala.

001

Valja naglasiti da ovaj projekt vodi Googleov X Lab, znači ista ekipa koja je zaslužna za izradu Google Glass naočala, koji su prvo prošli tečaj NASA-e kako bi mogli izraditi polietilenske balone punjene helijem, a potom ih opremiti solarnim pločama koje u stratosferi omogućuju punjenje baterija routera za samo 4 sata.

Google kaže kako je stratosfera idealna za iskorištavanje sunčeve energije, jer svjetlost ne zaklanjaju oblaci, a visina od 20 kilometara je ujedno sigurna za zračni promet koji se odvija desetak kilometara niže, dok je pokrivenost signalom odlična.

Također navode da sustav balona radi umreženo, što znači da se baloni ponašaju kao nodeovi, odnosno svojevrsni repetitori, pa ovisno o mjestu na kojem se nalaze, jedan router preuzima ulogu drugog, a sustav radi na frekvencijskom području od 2,4 GHz, te stoga ne stvara nikakve interference sa zemaljskim sustavima.

Sustav je na tlu testiralo 50 dragovoljaca u ruralnim područjima Novog Zelanda, čija imena je Google čuvao u tajnosti, no neki među njima su objavili informacije kako su bili u stanju surfati nekih dvadesetak minuta dok bi balon prolazio iznad njih.

Baloni su opremljeni padobranom, koji omogućuje da se oprema sigurno prizemlji, te ponovo koristi u novom "lansiranju", a nakon ovog testa Google ima namjeru poslati 300 balona koji bi stvorili svojevrsni prsten oko 40. paralele južno od Novog Zelanda, kroz Australiju, Čile, Urugvaj, Paragvaj i Argentinu.

003

Google za sada još uvijek nije otkrio previše detalja o tehnologiji balona kojom namjerava "internetizirati" čitav svijet, pa ne znamo koliko dugo baloni mogu letjeti u stratosferi, kakva oprema se mora koristiti za prijam WiFi signala, kako funkcionira sustav njihovog upravljanja i još mnogo toga.

Naravno, postavlja se i pitanje isplativosti čitavog sustava, uključujući cijene prijamnika na Zemlji, u vezi čega je Google samo rekao da će nastojati da sve bude čim moguće jeftinije.

Također valja reći da je Google decidirano izjavio kako ovaj sustav neće zadirati u privatnost, jer baloni nisu opremljeni kamerama, niti bila kakvom drugom opremom koja bi omogućivala nadzor stanovnštva. 

Izvori: Google Blog, Google +

VIDEO: Project Loon

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->