Nalazite se
  • Pop Tech
  • Podzemna robotizirana garaža za bicikle
Članak
Objavljeno: 13.06.2013. 15:29

Japan 

Podzemna robotizirana garaža za bicikle

Japanska tvrtka želi svoj sustav podzemnih biciklističkih garaža proširiti Japanom a potom i svijetom.

Podzemna robotizirana garaža za bicikle

Svi koji se stalno ili povremeno borite protiv gradskih gužvi uz pomoć bicikla, znate koliko je delikatno njihovo parkiranje. Osim što vrlo često nemate posebna parkirališta na kojima biste ga mogli ostaviti i vezati, jedan od najvećih problema su krađe, koje recimo u Zagrebu predstavljaju prilično velik problem, pa možemo reći da je gotovo teško susresti nekog biciklista koji barem jednom u životu nije ostao bez svojeg ljubimca na 2 kotača.

Pored tog problema, Japanci kod kojih se bicikli uopće ne kradu (navodno), imaju svojih specifičnih poteškoća, a to su prenapučeni gradovi u kojima je svaka slobodna površina velika dragocjenost.

Japanska tvrtka Giken tome je doskočila izradom automatske robotizirane podzemne garaže pod nazivom Eco Cycle, koja izvana izgleda poput nekog automata za sokove, no ispod skriva prostor za pohranu do 200 bicikala.

Kao što možete vidjeti u videu dolje, sustav je vrlo jednostavan, posjeduje dizalo sa hvataljkom koja obuhvati vaš bicikl i potom ga spremi u jedan od podzemnih odjeljaka, te vam izda kartu s kojom bicikl kasnije možete podići. Cijena usluge nije pretjerana, pa tako za 76,98 kn (130 Yena) možete koristiti ovaj parking punih mjesec dana ako ste učenik ili student, dok sve ostale japanske građane usluga košta 106,59 kn mjesečno (180 Yena). Time naravno možete riješili i parkiranje kod kuće, što će se posebice dopasti onima koji stanuju na višim katovima zgrada bez dizala ili u malim stanovima.

U svakom slučaju, ovo nam se čini kao vrlo elegantno rješenje, sigurno, čisto i vjerojatno profitabilno, pa se nadamo da će gospodin Bandić i drugi svježe ustoličeni gradonačelnici hrvatskih gradova baciti pogled na ovaj video, a dodatne informacije o sustavu možete pogledati na ovoj poveznici.

VIDEO: Podzemna automatska garaža za bicikle

Vezani sadržaji
Ključne riječi Japan garaža bicikli Eco Cycle
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->