Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Luftić koji napušete za nekoliko sekundi
Članak
Objavljeno: 15.06.2013. 11:56

Windcatcher 

VIDEO: Luftić koji napušete za nekoliko sekundi

Ovaj izum je još jedan od primjera genijalnosti u kombinaciji s jednostavnosti i začinom fizike.

VIDEO: Luftić koji napušete za nekoliko sekundi

Obzirom da se većini naših građana sve više bliži odlazak na ljetne godišnje odmore, vrlo je lako moguće da ste već sada počeli skupljati opremu bez koje ne možete zamisliti izležavanje na suncu ili u hladu. Jedan od omiljenih predmeta svakog turista, kampera ili Čeha je dakako popularni luft madrac ili luftić (ako želite bolji hrvatski naziv slobodno kritizirajte autora ovog teksta na Facebooku).

No svatko tko je ikada na plaži ili u šumi napuhavao luftić svojim plućima, zna kako je to prilično naporna zadaća, posebice pri temperaturama od +35 u hladu, a ni njihovo ispuhavanje nije tako jednostavno kako se čini.

Na Kickstarter portalu koji poslovne projekte realizira sustavom malih privatnih investicija, pojavio se projekt Windcatcher, točnije luftić koji bez ikakve pumpe ili kompresora možete napuhati i ispuhati za samo nekoliko sekundi.

Kao što možete vidjeti u videu dolje, sustav funkcionira laganom primjenom fizikalnih zakona, čega se do sada začudo još nitko nije sjetio u branši "napuhanog tržišta".

Stoga kad pušete u široki prostor koji predstavlja "ventil" Windcatchera, stvarate struju zraka niskog tlaka. Zbog toga što ima veći zračni pritisak, okolni zrak biva uvučen u struju zraka niskog pritiska, što rezultira time da se ovaj luftić napuni 10 do 15 puta više nego što ste u njega upuhali zraka iz svojih pluća.

U svakom slučaju ovo je doista zanimljiva ideja koju bi se moglo primijeniti i na druge vrste napuhanaca, a ako vas zanima više detalja ili želite doći do svojeg Windcatchera, posjetite ovu poveznicu.

Inače, autor projekta Ryan Frayne je za njegovu komercijalizaciju tražio 50 tisuća dolara, no tijekom 30 dana je uspio prikupiti 149 tisuća, pa je pitanje dana kada ćemo ovakve luftiće pronaći na štandovima uz jadranske plaže. 

VIDEO: Demonstracija Windcatcher luftića

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->