Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.06.2013. 10:11

Made In Space 

Prvi 3D printer u svemiru

NASA je izabrala tvrtku Made In Space za izradu prvog 3D printera koji može raditi u mikrogravitaciji.

Prvi 3D printer u svemiru

Tehnologija 3D printanja sve se više razvija u posljednjih nekoliko godina. Osim malih 3D printera namijenjenih potrošačkom tržištu, mnogi proizvođači razvijaju printere kojima se mogu izrađivati velike strukture, poput krila aviona, zidova zgrada, bicikala, automobila i mnogih drugih.

No bez obzira na veliku raširenost 3D printera širom svijeta, još uvijek ne postoji niti jedan koji bi korisne predmete mogao izrađivati u svemiru.

Sve ljudske misije NASA-e, uključujući ISS, ovise u potpunosti o opskrbi sa Zemlje. Sav repromaterijal, hrana i alati se moraju dopremiti raketama u svemir, što je užasno skupo i nepraktično, a čim se neka misija odvija dalje od našeg planeta, problemi su sve veći.

Neke svemirske kompanije poput Deep Space Industries razmatraju 3D printanje za potrebe izrade opreme za rudarenje na asteridima, ESA želi printati baze na Mjesecu, a Sveučilište Cornell ima namjeru printati čak i hranu.

Osnovna ideja počiva na tome da je znatno jednostavnije i jeftinije poslati u svemir 3D printer i osnovne sirovine, ili ih prikupljati na licu mjesta kao recimo u slučaju Mjeseca, te ih potom koristiti kao građevinski materijal, nego sve gotove elemente dopremati sa Zemlje. 

Stoga je NASA odlučila pokrenuti projekt prvog 3D printera koji će raditi u uvjetima mikrogravitacije, a tu je zadaću povjerila tvrtki Made In Space, koja je već započela s izradom i testiranjem prvog takvog stroja koji će se za probu postaviti na ISS.

svemirski 3d printer

Ova tvrtka koja je nastala od tima eksperata sa Sveučilišta Singularity, sastoji se od stručnjaka za tehnologiju 3D printanja i veterana svemirskih letova, uključujući bivšeg astronauta Dana Berrya i predsjednika tvrtke Planetary Resources Chrisa Lewickija.

Oni tijekom iduće godine moraju izraditi prvi funkcionalni 3D printer, koji će se potom poslati u svemir i testirati na ISS-u. Testovi prvih prototipa u uvjetima mikrogravitacije već su započeli, pa je pomoću zrakoplova koji simulira mikrogravitaciju izvođenjem parabola, već izvedeno više od 500 letova, tijekom kojih se isprobavala funkcionalnost 3D printera i prilagođavao njihov rad specifičnim uvjetima koji vladaju u svemiru.

Made In Space vjeruje kako će već tijekom ove jeseni moći NASA-i predstaviti gotov projekt, a njihov prvi printer koji će se naći na ISS-u bit će namijenjen izradi pločica računalnih sklopova, različitih alata i znanstvene opreme.

Tvrtka vjeruje kako će u slučaju da postignu zacrtane ciljeve, ovo označiti veliku prekretnicu u svemirskim misijama, te kažu kako bi se čak i mali sateliti mogli printati u svemiru, te navodi kako ih NASA prilično pritišće, jer vidi veliku potrebu za ovakvim sustavima za istraživanje svemira i kolonizaciju planeta. 

Izvor: Made In Space

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->