Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Facebook donosi Internet solarnim droneovima
Članak
Objavljeno: 27.03.2015. 14:06

Internet.org 

VIDEO: Facebook donosi Internet solarnim droneovima

Facebookov projekt pokrivanja svijeta bežičnim internetom pomoću velikih bespilotnih letjelica je živ.

VIDEO: Facebook donosi Internet solarnim droneovima

Google je svojevremeno predstavio svoj projekt kojim želi dovesti bežični internet u zabačene krajeve našeg planeta pomoću stratosferskih balona. Potom je Elon Musk objavio plan svoje tvrtke SpaceX, koja želi pokriti svaki pedalj Zemlje bežičnim internetom pomoću malih satelita. Među te planove se prošle godine umiješao i Facebook, koji je najavio projekt u okviru kampanje svoje internet.org organizacije, koji ima isti krajnji cilj, no fokusira se na korištenje bespilotnih zrakoplova na solarni pogon koji mogu teoretski ostati u zraku 5 godina bez slijetanja.

Nakon više mjeseci tišine o ovom projektu, Mark Zuckerberg je ovih dana objavio sliku dizajna zrakoplova (gore) koji je razvijen u njihovom Connectivity Lab istraživačkom centru, kako bi obavijestio javnost da je projekt na životu, te da se ozbiljno radi na njemu.

Zuckerberg kaže da će finalna inačica Facebookovog internetskog zrakoplova imati raspon krila veći od Boeinga 737, no biti će lakši od osobnog automobila. Električni pogon drone letjelice koja djeluje poput jedrilice s motorom na gumicu kakve ste možda izrađivali u mladosti, dolazi od energije sunca, zahvaljujući sunčevim kolektorima na krilima. Zuckerberg navodi da će sunčev pogon i baterije koje će omogućiti letjelici let i tijekom noći na visini od 18.000 metara, održavati neprekidno drone u zraku mjesecima, što znači da je malo ublažio prijašnju tvrdnju o "5 godina neprekidnog leta", no i ovo djeluje dovoljno impresivno.

Šef Facebooka također kaže da bi prema njihovom planu, ovim zrakoplovima omogućili da 10 posto svjetske populacije koja živi u zabačenim krajevima bez internetske infrastrukture, ovime dobije povezanost na mrežu svih mreža.   

Inače, sudeći prema nekim informacijama, izgleda da se Facebook na ovom projektu ujedinio čak i s vlasnikom konkurentske društvene mreže Googleom, koji pak surađuje s Elonom Muskom na projektu internetskih satelita, pa će biti zanimljivo vidjeti koji će se projekt pokazati najuspješnijim. Mi nekako imamo najviše povjerenja u Muskove satelite, no možda se i prevarimo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->