Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Leteći auto će na tržište stići 2017.
Članak
Objavljeno: 18.03.2015. 17:01

Aeromobil 3.0 

VIDEO: Leteći auto će na tržište stići 2017.

Povodom američkog predstavljanja trećeg prototipa Aeromobila, tvrtka je otkrila konkretne planove za budućnost.

VIDEO: Leteći auto će na tržište stići 2017.

San čeških inovatora Juraja Vaculika i Štefana Kleina sve je bliži realizaciji. Kada su njih dvoje prije više od 20 godina započeli razvijati projekt letećeg automobila, nisu privukli veću pozornost medija i financijera, obzirom da su svi takvi projekti u prošlosti propali, no upornost im se izgleda isplatila.

Tijekom nedavno održanog SXSW festivala u Austinu, Vaculik je održao prezentaciju najnovijeg prototipa letećeg auta pod nazivom Aeromobil 3.0, te je izjavio kako može potvrditi da bi prema svemu dosad odrađenom i planiranom, njihov zanimljivi leteći automobil trebao stići na tržište tijekom 2017. godine.

am_foto_09

Mada je ovo i dalje daleko od pojma letećeg automobila na koji smo navikli iz SF filmova, jer Aeromobil nije ništa drugo nego zrakoplov sa sklopivim krilima, njegov dizajn je veliki adut koji privlači sve veću pažnju javnosti, a tu su i brojni pametni sustavi koji bi trebali omogućiti da se jednog dana osim autopilota pri letenju, u njemu nađe i sustav za autonomnu vožnju na prometnicama.

am_foto_04

Treći prototip je još malo ufriziran u odnosu na inačice koje smo imali prilike vidjeti prije, te se još brže automatski transformira iz cestovnog vozila u zrakoplov, dok istovremeno još lakše stane na parkirno mjesto poput nekog kombi automobila ili većeg monovolumena.

Na žalost čeških inovatora, nigdje u svijetu neće biti dozvoljeno slijetanje i uzlijetanje Aeromobilom izvan registriranih uzletišta, pa ćemo se za uzlijetanje s parkinga ispred svoje kuće još morati strpjeti neko vrijeme.

Mada cijena Aeromobila još nije određena, tvrtka kaže da će se prodavati za nekoliko stotina tisuća dolara. Obzirom da je to manje od nekih automobila koje smo imali prilike vidjeti na ovogodišnjem Motor Showu u Ženevi, možemo reći da i neće biti tako skup kao što biste očekivali.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->