Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Boeing patentirao force field
Članak
Objavljeno: 24.03.2015. 10:21

Star Wars Tech 

VIDEO: Boeing patentirao force field

Boeingovo energetsko polje se temelji na elektromagnetskom luku za prigušivanje udarnog vala.

VIDEO: Boeing patentirao force field

Boeing je u američkom patentnom uredu prijavio planove sustava koji nazivaju "prigušivanje udarnog vala elektromagnetskim lukom", koji nije ništa drugo nego neka vrsta energetskog zaštitnog polja kakvo ste mogli vidjeti u SF filmovima, poput energetske zaštitne kupole iz filma Star Wars: Episode I: The Phantom Menace.

Boiongov "force field" funkcionira ispaljivanjem lasera u zrak, što bi trebalo stvoriti zaštitno polje koje će čuvati vojna vozila, zrakoplove i plovila od udarnih valova izazvanih eksplozijama.

Pored toga, Boeing opisuje da bi se to polje jednog dana moglo koristiti za zaštitu zgrada, pa čak i čitavih gradova, čime je sličnost s čuvenom energetskom zaštitnom kupolom iz Star Warsa i više nego očita, mada u opisu ove tehnologije, Boeing nigdje ne naziva ovaj sustav koji stvara laserski induciranu zaštitnu barijeru force fieldom.

Kao što je objašnjeno u videu dolje, Boeing govori o sustavu koji može detektirati eksploziju prepoznavanjem uzoraka svjetlosti koja se stvara, te potom odgovoriti  ispaljivanjem lasera kako bi se prigušio učinak udarnog vala.

Laseri zagrijavaju dio zraka koji okružuje objekt koji se čuva, stvarajući plazmu koja se može ponašati poput zaštitnog energetskog polja, pa neće dozvoliti udarnom valu da se probije unutra.

Boieng to precizira navodeći da zbog drugačije temperature i gustoće u odnosu na uvjete okoliša, plazma može blokirati i apsorbirati udarne valove.

"Ova metoda i sustav mogu uključiti senzor za detektiranje događaja koji stvara udarni val, prepoznavanjem smjera i udaljenosti udarnog vala u odnosu na branjenu metu i izračunavanjem plana ispaljivanja za stvaranje zaštite generatorom elektromagnetskog luka", pišu Boeingovi znanstvenici i inženjeri u opisu patenta.

Moramo vam samo pojasniti da ovo zaštitno polje (za razliku od Star Warsa), čuva branjene objekte samo od udarnih valova, što znači da vas neće zaštititi od metaka i šrapnela. 

Izvor: USPTO

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->