Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Električni ZEOD RC na 24 sata Le Mansa 2014.
Članak
Objavljeno: 21.06.2013. 16:42

Nissan 

VIDEO: Električni ZEOD RC na 24 sata Le Mansa 2014.

Nissan je predstavio automobil kojim iduće godine žele osvojiti popularnu utrku izdržljivosti.

VIDEO: Električni ZEOD RC na 24 sata Le Mansa 2014.

Nissan je danas javnosti prvi puta uživo prikazao svoj električni trkaći automobil ZEOD RC, za koji kažu da predstavlja najbrži električni trkaći automobil na svijetu, jer postiže brzinu od 300 km/h. Ovo je vrlo diskutabilna tvrdnja, jer je koliko znamo, Concept One našeg Mate Rimca brži, mada u osnovi nije trkaći automobil.

Pored toga, ni pojam "električni automobil" ne drži u potpunosti vodu, jer ovaj automobil koristi električni motor i litij-ionske baterije, ali i motor s unutrašnjim sagorijevanjem, pa bi ga se zapravo trebalo nazvati hibridom. To mu govori samo ime iz kojeg je izvedena kratica ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car), što znači da predstavlja trkaći automobil nulte emisije, ali "na zahtjev".

nissan zeod 2

Automobil je dizajnirao Ben Bowlby, Britanac koji je postao poznat po DeltaWing automobilu koji je debitirao na prošlogodišnjoj utrci 24 sata Le Mansa.

Nissanov ZEOD RC će se iduće godine natjecati u posebnoj kategoriji Le Mansa pod nazivom Garage 56, odnosno utrci namijenjenoj vozilima inovativne tehnologije.

Mada se ne radi o punokrvnom električnom automobilu, moramo priznati da nam se jako dopada, mada bismo ga voljeli vidjeti u crnoj boji, jer vjerujemo da bi izgledao poput "Batmobila".

Prva testiranja ZEOD RC automobila na trkaćoj stazi planirana su za ljeto ove godine. 

Izvor: Nissan

VIDEO: Predstavljanje Nissan ZEOD RC automobila

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->