Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: HUD u motociklističkom šljemu
Članak
Objavljeno: 18.06.2013. 13:48

LiveMap 

VIDEO: HUD u motociklističkom šljemu

Ruska tvrtka na tržište želi dovesti pametni motociklistički šljem nalik na HUD-ove u vojnim lovcima.

VIDEO: HUD u motociklističkom šljemu

Proširena stvarnost (AR), Googleove pametne naočale, VR, glasovni asistent tipa Sirija i slične današnje tehnologije, inspirirale su ruski tim sastavljen od inženjera koji su ujedno i ljubitelji motociklizma, da izrade šljem koji će istovremeno predstavljati najveću moguću zaštitu glave, dok će također posjedovati tehnološka rješenja koja omogućuju navigaciju i pomoć pri vožnji nalik na pametne sustave u automobilima i šljemove pilota borbenih zrakoplova opremljene HUD-ovima (head-up display).

Ekipa moskovskog tima pod nazivom LiveMap nije posegnula za rješenjem kakvo nudi Google u svojim pametnim naočalama, omogućujući projiciranje malog ekrana u uglu vidnog polja korisnika, već ga nalik na sustave u borbenim zrakoplovima projicira u sredinu vizira.

Mada to naoko djeluje opasno, sustav projekcije je vrlo diskretan, pa se projekcije sastoje od tankih linija, dok šljem istovremeno koristi ambijentalni senzor svjetla koji prilagođava svjetlinu i kontrast u odnosu na uvjete okoliša.

U šljem je također ugrađen žiroskop, kao i digitalni kompas, pa kada vozač okrene glavu kako bi recimo pogledao što mu se nalazi u "mrtvom kutu", slika mijenja orijentaciju i prilagođava se kretnji.

Obzirom da motociklistima nije preporučeno nikada odvajati ruke od upravljača, čitav sustav radi pomoću glasovnih komandi, koje će mu najvjerojatnije omogućiti Nuance, tvrtka koja je omogućila Siriju bolje razumijevanje komandi i upita pretraživanja, dok će softver za mape doći od Navteqa.

U šljem će biti ugrađen par litij-ionskih baterija od 3.000 mAh koje bi trebale omogućiti dovoljno energije za čitav dan vožnje.

Obzirom da će šljem biti nešto veći od standardnih, tvrtka koristi "školjku" od ugljičnih vlakana s injektiranom pjenom, što će omogućiti da ne bude pretežak, pa će mu težina iznositi oko 1,25 kg. 

Tvrtka za sada još nije proizvela pravi prototip šljema, već je tehnikom 3D printanja izradila samo nekoliko testnih, pa je pokrenula projekt investiranja na Indiegogo portalu kako bi skupila 150.000 dolara za dalji razvoj.

Cijena šljema koji bi se jednog dana trebao naći na tržištu iznosit će oko 2.000 dolara (11.192 kn). 

VIDEO: LiveMap motociklistički šljem

Vezani sadržaji
Ključne riječi AR LiveMap šljem HUD
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->