Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Najnaprednije naočale za proširenu stvarnost
Članak
Objavljeno: 17.06.2013. 15:36

meta 

VIDEO: Najnaprednije naočale za proširenu stvarnost

Ove AR naočale će vam omogućiti veliku slobodu i preciznost manipuliranja virtualnim objektima.

VIDEO: Najnaprednije naočale za proširenu stvarnost

U današnje doba, ponajviše zahvaljujući Kinectu i PlayStationu 3 (Move), sustavi proširene stvarnosti (AR - augmented reality) postali su vrlo popularni, te donose daleko veći potencijal od gaminga i korištenja u zabavne svrhe.

Ekipa inovatora tvrtke pod imenom "meta", koja je nastala kao spinoff jednog znanstvenog tima sa Sveučilišta Columbia, ovih je dana završila ciklus mikroinvesticija na Kickstarteru, te je svojem projektu istoimenih AR naočala osigurala 94 tisuće dolara više od tražene svote za komercijalizaciju.

Uktatko rečeno, meta naočale se sastoje od poluprozirnog ekrana, kamere i ostalog hardvera koji omogućuje prikaz slike i njezino miješanje sa stvarnosti, te praćenje kretnji ruku sa svrhom manipulacije virtualnim objektima u stvarnom prostoru.

Drugim riječima, ovo je sustav vrlo sličan Kinectu, s tom razlikom da se čitav "monitor" i senzorski sustav nalazi u malom prostoru naočala, a proizvođači ih još namjeravaju opremiti akcelometrom, žiroskopom i kompasom, kako bi pozicioniranje virtualnih objekata u stvarnom prostoru bilo još preciznije.

Mada prava produkcija naočala tek treba započeti, proizvođači navode kako su uspjeli izraditi kompletan hardverski i softverski kit namijenjen developerima po prilično niskoj cijeni, pa će prototip naočala proizvođači aplikacija moći naručiti po 750 dolara, a više vjerojatno neće koštati ni korisničke inačice.

Među poznatim osobama koje su novčano poduprle ovaj projekt nalazi se i James Knight, šef Knight Vision studija u Universal Studiosu, koji je radio na filmu Avatar, koji u njima vidi izvrstan alat za redatelje, te smatra kako bi oni naočale mogli koristiti za unošenje promjena na scenama, što na filmskim setovima oduzima puno vremena kada se radi sa stvarnim dekorom i objektima..

U videu dolje možete vidjeti primjenu naočala za razne namjene i razne profile ljudi, a mnogi ih vide kao odličan alat u dizajnu, arhitekturi, pa čak i u fashionu. 

VIDEO: meta AR naočale

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->