Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Sajla od ugljičnih vlakana za dvostruko više zgrade
Članak
Objavljeno: 18.06.2013. 15:41

KONE UltraRope 

VIDEO: Sajla od ugljičnih vlakana za dvostruko više zgrade

Finska tvrtka smatra kako će njihovo uže za dizala UltraRope dovesti do novih rekorda visoke gradnje.

VIDEO: Sajla od ugljičnih vlakana za dvostruko više zgrade

Jedan od najvećih problema pri gradnji najviših svjetskih nebodera su dizala. Preciznije rečeno, njihovi pokretni dijelovi koji uključuju sajle (užad) na kojima se dižu i spuštaju još od kako je Elisha Otis 1857. godine postavio prvo dizalo u jednu stambenu zgradu u New Yorku.

Finska tvrtka KONE navodi kako današnja dizala nosivosti 24 osobe mogu težiti 27 tona, te trošiti oko 130.000 kWh struje godišnje, a najveći potrošač prostora, materijala i struje su upravo užad, zbog čega je gradnja dizala trenutno dosegla svoj maksimum, dok istovremeno njezina ograničenja utječu i na dalji razvoj budućih zgrada koje bi trebale obarati nove svjetske visinske rekorde.

Stoga je tvrtka nedavno predstavila svoje UltraRope uže za dizala napravljeno od ugljičnih vlakana, za koje vjeruju kako će dovesti do nove revolucije u graditeljstvu, obzirom da se njegovom uporabom ukupna težina pokretne opreme može smanjiti do 90 posto u odnosu na današnja dizala.

KONE navodi kako je pomoću njihove nove užadi sada moguće proizvoditi dizala koja će se moći podziati na visine iznad 1.000 metara, što je više od još uvijek najviše zgrade na svijetu Burj Khalifa u Dubaiu (828 m), kao i od Sky Citya (838 m) koji se nedavno započeo graditi u Kini.

No usprkos drastično manjoj težini, njihovo ugljično uže nije nimalo manje čvršće od čeličnih, što su pokazala višegodišnja testiranja, uključujući ona koja su provođena u dubokim podzemnim testnim postrojenjima dizala, što možete vidjeti u videu dolje.   

Finski inženjeri kažu kako jedva čekaju kada će netko napraviti prvi neboder u kojem će koristiti njihovu novu UltraRope tehnologiju, koja će imati veliki utjecaj na graditeljstvo i arhitekturu budućnosti.

U svakom slučaju ovo nam djeluje prilično zanimljivo, mada autor ovog teksta smatra da je teško govoriti o revoluciji, jer bi to trebao biti sustav koji ne bi uopće koristio sajle ili užad, tipa elektromagnetskog dizala, kakva se za sada koriste samo za podizanje zrakoplova na palube najsuvremenijih američkih nosača aviona. 

Izvor: KONE

VIDEO: KONE UltraRope

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->