Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Sprej koji sve predmete čini nepromočivim
Članak
Objavljeno: 20.06.2013. 15:43

NeverWet 

VIDEO: Sprej koji sve predmete čini nepromočivim

Nakon dvije godine razvoja, "superhidrofobni" sprej kreće na tržište.

VIDEO: Sprej koji sve predmete čini nepromočivim

Kada je tvrtka NeverWet objavila svoj prvi video na YouTubeu kako bi demonstrirala tehnologiju premaza koja površine čini vodootpornim, film je postao viralan, te je skupio oko 1,4 milijuna pogleda.

Od tada su prošle dvije godine, a sada je izum na kojem su radili njihovi kemičari iz Lancestera, Pennsylvania, spreman za izlazak na tržište.

U prodaji se tako nalaze dva njihova "ultra-hidrofobna" spreja pod imenom NeverWet, koji uključuju premaz za podlogu i glavno pokrivanje, a mogu se naručiti preko online dućana HomeDepot po cijeni od 19,97 dolara (111 kuna), dok bi uskoro trebala započeti i prodaja u retail dućanima.

Valja naglasiti da se sprej prodaje pod imenom branda Rust-Oleum, tvrtke koju su uzeli za partnera, specijaliziranu za prodaju raznih sredstava za čišćenje i zaštitnih građevinskih premaza

neverwet33

Tajna NeverWeta je u nanočesticama koje posjeduju visok kontaktni kut od 165 stupnjeva, pa kada se na površinu tretiranu njima nalije voda, ona klizi s nje kao da se odbija, a ista stvar se dešava i kada se na zaštićenu površinu nalijeva senf, majoneza, pa čak i čokoladni sirup koji će odsklizati čak i s cipela od mekanog i poroznog platna. Materijal koji bi imao kontaktni kut od nula stupnjeva, kapljicu vode bi u potpunosti pretvorio u ravnu plohu, dok ljudska koža ima kontaktni kut između 75 i 90 stupnjava, a vosak za zaštitu automobila 95. Kada bi kontaktni kut iznosio 180 stupnjeva, sva voda koja bi dodirivala površinu formirala bi savršenu sferu.

Osim tog svojstva, NeverWet predstavlja i odličnu antibakterijsku zaštitu, a može se aplicirati doslovce na sve vrste površina, uključujući metal, drvo, plastiku, tkaninu, pa čak i papir.

Mada tvrtka navodi kako se sprej može koristiti podjednako u vanjskim i zatvorenim prostorima, na stranici online dućana smo pročitali recenziju jednog od kupaca koji kaže da je proizvod odličan, ali stvara teško podnošljiv smrad, pa ga ne preporučuje za unutarnju uporabu, osim ako predmete koje tretirate ostavite duže vremena da se provjetre.

Kao što možete vidjeti u videu dolje, sprej se može koristiti i za zaštitu gadgeta poput pametnih telefona i tableta. 

VIDEO: NeverWet  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->