Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Dual rotori za najbrži helikopter na svijetu
Članak
Objavljeno: 07.04.2019. 12:23

Defiant 

VIDEO: Dual rotori za najbrži helikopter na svijetu

Novi helikopter Boeinga i Sikorskog prvi je puta napustio tlo u Floridi.

VIDEO: Dual rotori za najbrži helikopter na svijetu

Kada pomislite na helikopter, obično mislite o letjelici s dva rotora, jednim velikim iznad trupa koji služi za uzlijetanje i potisak, te malim repnim koji mu daje stabilnost, što zajedno predstavlja takozvani anti-torque sustav.

Boeing i Sikorsky nedavno su u zrak vinuli prototip helikoptera pod nazivom Defiant, koji iznad trupa posjeduje dva rotora pozicionirana jedan iznad drugog, koji se međusobno vrte u suprotnim smjerovima, pa mu ne treba klasični repni rotor koji će letjelicu sprječavati od neprestane vrtnje.

future_vertical_lift_gallery1_960x600

Umjesto toga, stražnji propeler Defiantu koristi da ga gura prema naprijed i time mu povećava brzinu, pa proizvođači kažu da će se tako dobiti helić koji će biti znatno brži od tradicionalnih, što ga čini idealnim da jednog dana zamijeni Black Hawk.

Prvi let Defianta na poligonu u Floridi možete pogledati u ovom videu.  

Većina helikoptera postiže brzinu od 240 km/h, dok svjetski brzinski rekord drži modificirani Westland Lynx, koji je postigao maksimalnih 400 km/h. Defiant bi trebao letjeti brzinom od 426 km/h, što je gotovo dvostruko brže od tradicionalnih helikoptera, dok će istovremeno imati znatno veće manevarske pogodnosti, što će mu posebno dobro koristiti u urbanim područjima. 

Osim brzine, ovaj dizajn donosi i drugu prednost. Gornji rotor povlači zrak odozdola i potom ga gura prema gore, čime brže opskrbljuje zrakom donji rotor. Donji rotor ubrzava još više, a to ubrzanje mu daje potisak prema gore, pa je stoga Defiant puno učinkovitiji.

future_vertical_lift_gallery2_960x600

Ovo nije prvi helikopter s dva para centralnih rotora, jer se takav sustav može vidjeti kod ruskog Kamova Ka-80. Pored toga Chinook helikopteri također koriste dva velika rotora koji se vrte u različitim smjerovima no oni nisu smješteni direktno jedan iznad drugoga, već po jedan na prednjem i stražnjem dijelu trupa. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam