Nalazite se
  • Pop Tech
  • MIT i NASA razvijaju nova krila za zrakoplove
Članak
Objavljeno: 04.04.2019. 10:56

Morfirajuća krila 

MIT i NASA razvijaju nova krila za zrakoplove

Krila su izrađena od malih šupljih struktura koje ih čine čvrstim i laganim.

MIT i NASA razvijaju nova krila za zrakoplove

Znanstvenici MIT-a u suradnji s NASA-om rade na potpuno novom tipu krila za zrakoplove, a prve prototipe su već uspješno testirali u NASA-inom zračnom tunelu.

Prototip letjelice s novim krilima izvana djeluje poput zrakoplova koji se nazivaju "letećim krilima", kao što su NASA-in X-48 ili bombarder B-2 Spirit, no iznutra su potpuno drugačija.

MIT-Morphing-Wing-03

Krila dolaze s radikalnim dizajnom pa su izrađena od malih šupljih komponenti koje se spajaju poput Lego kockica, što ih čini čvrstim i laganim. Te komponente su izrađene od plastike u oblikovane poput oktaedara, odnosno geometrijskih tijela koja izgledaju poput dvije piramide koje su leđima naslonjene jedna na drugu. Neke od njih su ojačane fiberglasom a druge ne, što prvima daje čvrstoću, a drugima mekoću i savitljivost.

MIT-Morphing-Wing-02_0

Obzirom na ta svojstva, znanstvenici krila mogu "programirati" aranžiranjem čvrstih ili mekanih materijala na specifičan način kako bi mogli upravljati aerodinamikom zrakoplova.   

Jedan od prvih prototipa na sebi unutar krila ima interne motorne pokretače koji mu omogućuju pomicanje vrhova krila i morfiranje njihovih oblika. Kada bi zrakoplov s takvim krilima jednog dana poletio, to bi mu omogućilo da takvim sustavima izvodi manevre poput premeta i lupinga, pa čak i stvara dodatni potisak pri uzlijetanju ili kada mu zatreba tijekom leta.

MIT-Morphing-Wing-04

Znanstvenici kažu da je ovaj dizajn namijenjen zrakoplovima koji će letjeti dugo na velikim visinama i obavljati zadaće poput komunikacija i nadzora, što bismo jednostavnije mogli nazvati špijuniranjem.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->