Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Amerika želi aute koji će međusobno razgovarati
Članak
Objavljeno: 18.05.2015. 14:41

V2V 

VIDEO: Amerika želi aute koji će međusobno razgovarati

Ministarstvo prometa SAD-a ubrzava projekt umreženih automobila koji će sprječavati sudare na prometnicama.

VIDEO: Amerika želi aute koji će međusobno razgovarati

Američki ministar prometa Anthony Foxx, ovih je dana održao konferenciju za tisak, u kojoj je govorio o budućnosti cestovnog prometa SAD-a, pri čemu je najveći naglasak stavio na V2V (vehicle-to-vehicle) sustav komunikacije između vozila i inovacijama u tehnologiji sustava automatizacije automobila.

Zanimljivo je da ministar nije uopće spomenuo Google i njegovo testiranje autonomnih automobila, već je pohvalio tvrtku Delphi Automotive, koja je u travnju svojim pametnim autom prešla 3.400 milja od Kalifornije do New Yorka, pri čemu je tijekom 99 posto trajanja vožnje vozilom upravljao robot.

Foxx je rekao da se Ministarstvo prometa i Delphi nalaze na istom putu, nastojeći u stvarnost pretvoriti viziju o cestovnom prometu s nula posto fatalnih nesreća, pri čemu će važnu ulogu imati sustav V2V komunikacije između vozila. Također je naglasio da je V2V projekt stavljen među prioritete, pa je nacionalnoj administraciji za upravljanje autocestama (NHTSA) naredio da ubrza razvoj sustava koji će biti ugrađivani u sva nova vozila u SAD-u.

Američki ministar je ujedno informirao medije da se V2V komunikacijski sustav rapidno testira, kako bi se između ostaloga osiguralo da na primopredaju na valnom pojasu od 5,9 GHz neće utjecati radio interference. Dovršetak tih testova bi trebao uslijediti kroz 12 mjeseci, kada će na cesti naći prvi automobili koji će posjedovati V2V tehnologiju, pa ukoliko se pokažu učinkovitim i sigurnim, morat će se ugrađivati u sve nove automobile u SAD-u.

Ideja V2V komunikacije je u tome da se svi automobili u prometu nalaze u stalnoj međusobnoj vezi, te da su uvijek svjesni pozicije gdje se nalaze, kako bi se sudari mogli izbjeći prije nego do njih dođe. Na primjer, ako vi nećete primijetiti da vam u mrtvom kutu straga prilazi automobil čijem se vlasniku jako žuri, a taman se spremate promijeniti prometnu traku, vaš će pametni sustav u automobilu to saznati u razgovoru s drugim, pa će vas na to upozoriti, ili će automobili sami izvesti manevre koji će spriječiti sudar.

Izvor: Ministarstvo prometa SADVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->