Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Googleov autonomni "Fićo" kreće na prometnice
Članak
Objavljeno: 15.05.2015. 13:28

Robot u javnom prometu 

VIDEO: Googleov autonomni "Fićo" kreće na prometnice

Google je predstavio novi prototip malog robotiziranog automobila koji će se tijekom ovog ljeta testirati na javnim prometnicama.

VIDEO: Googleov autonomni "Fićo" kreće na prometnice

Novi Googleov autonomni auto koji nam je još od prvog predstavljanja djelovao poput legendarnog Fiće, dovršen je, opremljen senzorima, računalima i sustavom autopilota, te će se tijekom ovog ljeta po prvi puta naći u javnom prometu na cestama u blizini Mountain Viewa u Kaliforniji.

Do sada je "pametni fićek" testiran isključivo na testnim stazama, no Google kaže da je potpuno spreman pridružiti se svojoj "velikoj braći" koja već juri autocestama. Za razliku od modificiranih Lexus SUV vozila koja je Google koristio do sada, ovaj je automobil od samog početka dizajniran da se koristi kao "robot".

Tijekom predstojećeg testiranja, maksimalna brzina automobila će biti limitirana na 40 km/h, a očekuje se da će biti testirane i inačice u kojima neće uopće biti upravljača, što znači da putnici njima neće moći upravljati, no i dalje će na mjestu vozača sjediti osoba koja će u slučaju kvara autonomnog sustava moći zaustaviti vozilo.

Google vjeruje da će mu testiranje u javnom prometu omogućiti "fino ugađanje" softvera prema stvarnim situacijama koje će se pojavljivati, a testiranje će mu otkriti i kako ljudski vozači reagiraju na robotizirana vozila koja susretnu u prometu. Nadamo se da će novi autići biti još sigurniji i da se ljudi u njih neće zabijati, kao što se događalo Lexusima. 

Izvor: Google BlogVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->