Nalazite se
  • Pop Tech
  • Uber patentira AI za detekciju pijanaca
Članak
Objavljeno: 12.06.2018. 13:57

Uber 

Uber patentira AI za detekciju pijanaca

Sustav koristi strojno učenje kako bi prepoznao stanje putnika u taksiju.

Uber patentira AI za detekciju pijanaca

Nakon što je dobro prodrmao sustav javnog transporta širom svijeta i natjerao mnoge države da zbog njega donose nove propise i zakone, Uber radi i na drugim zanimljivim projektima, među kojima se najčešće spominju leteći taksiji, no ovih je dana predstavljeno i nešto potpuno novo.

Uber je naime u patentnom zavodu SAD-a (USPTO) predao patent za sustav detekcije pijanih putnika koji koristi umjetnu inteligenciju, odnosno strojno učenje, kako bi prepoznao stanja putnika.  

U sustavu se ne koriste nikakvi kemijski detektori ili senzori koji otkrivaju alkoholne pare, već se detekcija temelji na ponašanju putnika prilikom korištenja aplikacije. AI je u stanju prepoznavati uzorke normalnog i nenormalnog ponašanja iz podataka koji uključuju lokaciju, točnost u unosu podataka, brzinu unosa podataka, ponašanje u interakciji sa sučeljem, kut držanja telefona, pa čak i brzinu kojom korisnik hoda. 

U patentu se opisuje i sustav koji obavještava vozače o stanju putnika, pa Uber kaže da bi se nakon AI procjene, putnika moglo spojiti s vozačem koji je osposobljen da izlazi na kraj s takvim "slučajevima", javiti vozaču što ga čeka kada dolazi po putnika, ili u potpunosti putniku uskratiti servis vožnje.

Mada se pokazalo da je nakon alkoholnih druženja najbolje pozvati taksi i doći sigurno kući, Uberovi vozači bilježe razne incidente u kojima su sudjelovali pijani putnici, pa je stoga i razvijen ovaj AI sustav. Uber ništa ne govori tko će nas voziti kući kad popijemo koju čašicu više ako taksi neće.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam