Nalazite se
  • Pop Tech
  • Znanstvenici izumili formulu za branjenje penala
Članak
Objavljeno: 26.05.2018. 12:42

Vrije Universty 

Znanstvenici izumili formulu za branjenje penala

Golmanima se preporuča da dobro savladaju novu matematičku formulu.

Znanstvenici izumili formulu za branjenje penala

Svi znamo da matematika ne ide ruku pod ruku s nogometašima kao recimo manekenke, no nizozemski znanstvenici Sveučilišta Vrije smatraju da bi im mogla uvelike poboljšati performanse, barem što se tiče čuvara mreža koji će se naći oči u oči s izvođačima udaraca s bijele točke.

Oni su stoga razvili kompleksnu formulu koja između ostaloga uzima u obzir tajming, poziciju golmana, brzinu i udaljenost te vjeruju da će golmanima uvelike pomoći u branjenju kaznenih udaraca. 

formula

U formulu je potrebno ubaciti golmanovu brzinu, poziciju na kojoj lopta prelazi liniju i njezinu početnu poziciju. To se dijeli s vremenom uoči trenutka kada igrač udara loptu i vremenom koje lopta provodi u zraku.  Znanstvenici tvrde da će ovo omogućiti golmanima da perfektno tempiraju svoja bacanja, što je ključ za branjenje penala.

Prosječnom golmanu je potrebno oko 0,6 sekundi da dosegne lijevu ili desnu vratnicu maksimalnim rastezanjem prilikom skoka i puna sekunda da ispruže ruku, što ostavlja jako malo vremena za vizualnu procjenu uzorka leta lopte i njezine putanje unaprijed.

Golman 2

Formula će se primjenjivati za svakog golmana drugačije ovisno o tome koliko je brz, pa znanstvenici savjetuju golmanima da čim više vježbaju agilnost. Također navode da će formula pomoći u stvaranju strategija, primjerice ako igrač cilja blizu vratnice što je golmanu gotovo nemoguće obraniti pa će se radije potruditi pokriti manje područje gola.

"Mi možemo savjetovati koliko dugo može čekati, što će mu pružiti priliku da koristi pouzdaniju i bolju informaciju pri odlučivanju o smjeru kretanja lopte", navodi znanstvenik John van der Kamp koji kaže da su formulu razvili nakon proučavanja prijašnjih studija o branjenju penala.

Formula u obzir uzima gdje i kada se baciti te uvjete koji moraju biti zadovoljeni da se uspješno obrani gol, pa prema magnitudi i sili skoka skalira akcije koje golman mora poduzeti do svojih maksimalnih mogućnosti.  

Golman trening

Ukratko rečeno, formula govori golmanu gdje i kada treba gledati kako bi povećao svoje šanse u branjenju. Dr. Kemp kaže da golmani trebaju čim više trenirati na terenu a ne gledati video snimke igrača koji izvode kaznene udarce.

"Važno je prilagoditi se okolnostima kako bi se golman prilagodio tome što rade on i igrač koji puca, kako bi mogao učiniti ono što će mu najviše povećati šanse za obranu penala", dodaje Kemp.

Ako vas je sve ovo pomalo zbunilo vjerujemo da niste jedini, jer i nama nije u potpunosti jasno kako bi novi algoritam mogao pomoći golmanima. Možda bi naša repka uoči svjetskog prvenstva trebala pozvati dr. Kempa u naš kamp na nekoliko dana da pripremi Subašića, Livakovića i Kalinića na penale koji bi mogli presuditi o duljini boravka Hrvata u Rusiji.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam