Nalazite se
  • Pop Tech
  • Space Force traži oživljavanje satelita tankanjem
Članak
Objavljeno: 04.04.2024. 16:57

US Space Force 

Space Force traži oživljavanje satelita tankanjem

Svemirska letjelica s ulogom benzinske pumpe razvija se za program američkih svemirskih snaga za punjenje satelita gorivom u orbiti.

Space Force traži oživljavanje satelita tankanjem

U orbiti Zemlje nalazi se 9707 satelita raznih namjena. Kada nekom od njih ponestane goriva postaju beskorisni i kruže oko planeta u obliku svemirskog smeća, mada su uglavnom u vrlo dobrom stanju.

Drugim riječima, kada bi u orbiti postojala punionica gorivom, znatno bi se produžila operativnost tih satelita, što bi o konačnici dovelo i do smanjenja količine orbitalnog svemirskog smeća.   

Svemirske snage Sjedinjenih Američkih Država (USSF) dodijelile 25,5 milijuna američkih dolara pružatelju orbitalnih usluga, tvrtki Astroscale US, za izradu rješenja za dopunu gorivom, kao dio većeg programa usmjerenog na održavanje državnih satelita operativnim nakon što se njihovi spremnici isprazne.

Astroscale je već angažirao američki znanstveni institut Southwest Research Institute (SwRI) za izradu letjelice koja će nositi sustav punjenja goriva, koji su nazvali Astroscale Prototype Servicer for Refueling (APS-R).

Astroscale-US_APS-R-ConOps-Large-768x432

Tijekom sljedećih 16 mjeseci, SwRI će započeti s izgradnjom sustava punjenja u novom pogonu od 74.000 četvornih stopa u Teksasu.

Kada se "tanker" lansira u svemir, ući će u geostacionarnu orbitu, što znači da će ostati u orbiti iznad fiksne točke na planetu. Nosit će pogonsko gorivo hidrazin koje će pokupiti iz skladišta koje će također biti smješteno u geostacionarnoj orbiti i dostaviti ga svemirskoj letjelici ili satelitu kojem treba gorivo. SwRI kaže da će sustav raditi s bilo kojom svemirskom letjelicom s kompatibilnim priključkom za punjenje gorivom.

Kada će svemirska letjelica biti dovršena, SwRI će integrirati korisni teret koji je dostavio Astroscale i izvršiti ispitivanje okoliša na razini sustava kako bi pripremio letjelicu za lansiranje. SwRI će isporučiti APS-R tanker spreman za lansiranje do 2026. godine.

Obzirom da je ovo projekt koji je pokrenuo US Space Force, za očekivati je da će glavni klijenti biti američki špijunski i vojni sateliti.

Zasad još nije poznato koliko će iznositi cijena litre "benzina" u svemiru.

Vezani sadržaji
Ključne riječi US Space Force
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->