Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Autonomni robot za mapiranje podvodnih livada
Članak
Objavljeno: 28.03.2024. 12:57

uWare Robotics 

VIDEO: Autonomni robot za mapiranje podvodnih livada

Novi autonomni robot je u stanju mapirati podvodno tlo u jedan dan za razliku od ronioca kojem bi trebalo mjesec dana.

VIDEO: Autonomni robot za mapiranje podvodnih livada

Belgijska tvrtka uWare Robotics predstavila je UOne autonomnog robota namijenjenog za mapiranje i inspekcije pod vodom, a koristi IMU (inercijalnu mjernu jedinicu) i druge tehnologije za autonomno praćenje unaprijed programirane podvodne rute. Ti se podaci bežično učitavaju u brodsko računalo plovila prije nego što se lansira od strane korisnika.

Njegovo kratko zdepasto tijelo uključuje osam vektorskih potisnika koji mu omogućuju da lebdi na mjestu ili se po potrebi kreće u bilo kojem smjeru. Dok to čini, nema kabela koji bi stajao na putu ili se na bilo što zakačio.

uw2

UOne je prvenstveno dizajniran za zadatke poput inspekcije podvodnih struktura kao što su naftne platforme i cjevovodi na morskom dnu, a pogodan je i za mapiranje "livada" s morskom vegetacijom, koje su od velike važnosti za zdravlje oceana, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Dovoljno je pametan da može izraditi 3D karte svoje okoline i pregledati sve "točke interesa" na koje može naići, a svi prikupljeni podaci pohranjuju se na ugrađeni SSD disk i mogu se bežično preuzeti nakon što se misija završi i UOne vrati u svoju bazu.

uw3

Što se tiče osnovnih specifikacija, uOne mjeri 40 cm visine, 40 cm širine i 50 cm duljine, teži 15 kg i može nositi do 5 kg senzora, svjetala ili drugih predmeta. Ima najveću brzinu od 3 čvora (5,5 km/h) i vrijeme rada od približno dva sata po dvosatnom punjenju izmjenjive baterije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->