Nalazite se
  • Pop Tech
  • Prvi robotski brod za čišćenje mina ulazi u operativu
Članak
Objavljeno: 05.08.2022. 10:43

US Navy 

Prvi robotski brod za čišćenje mina ulazi u operativu

Autonomni sustav pod nazivom UISS (Unmanned Influence Sweep System) dobio zeleno svjetlo od američke mornarice.

Prvi robotski brod za čišćenje mina ulazi u operativu

Mada se na autonomnim ratnim brodovima i čamcima u američkoj mornarici radi već duže vremena, prvi funkcionalni ratni ploveći robot neće biti torpedni čamac, razarač ili krstarica već brod za čišćenje mina pod nazivom UISS (Unmanned Influence Sweep System). Brod se u testiranju se pokazao učinkovitim u magnetskom i elektroakustičnom detektiranju podvodnih mina, uz eliminiranje rizika od stradanja ljudi i drastično manje troškove korištenja i održavanja.

Ovo je ujedno prvi autonomni robotski brod koji je dobio Initial Operating Capability (IOC) dozvolu koja ga približava uporabi u operativnim jedinicama Američke mornarice.

UISS je razvio Textron Systems, a kada bude u potpunosti operativan, zamijenit će mornaričke brodove za čišćenje mina klase Avenger i helikoptere MH-53E Sea Dragon, te će djelovati s raznih brodova kako bi pomorski putovi, operativna područja flote, tjesnaci i mjesta za amfibijske desante bila sigurna od podvodnih mina.

UISS ima dizelski pogon s maksimalnim dometom od 87 milja (140 km) i može raditi na moru preko 20 sati. Također može vući oko 1.814 kg tereta pri brzini od 37 km/h). Korisni teret uključuje tri sonara, nesmrtonosno oružje, sustave neutralizacije mina i senzore za obavještavanje, nadzor i izviđanje (ISR). To će mu omogućiti istovremeno otkrivanje, lociranje i klasificiranje mina.

Vezani sadržaji
Ključne riječi brod US Navy bespilotni UISS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->