Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kanadski HyperLoop krenuo s ogromnom investicijom
Članak
Objavljeno: 03.08.2022. 11:04

TransPod FluxJet 

VIDEO: Kanadski HyperLoop krenuo s ogromnom investicijom

Kanadska tvrtka putnicima želi ponuditi vožnju brzinom većom od putničkih zrakoplova za upola manju cijenu.

VIDEO: Kanadski HyperLoop krenuo s ogromnom investicijom

Ultrabrzim transportnim HyperLoop sustavima u kojima kapsule u vakuumskim cijevima postižu brzine veće od 1000 km/h, pridružuje se kanadski TransPod FluxJet, koji je upravo dobio veliku investiciju u visini od pola milijarde dolara.

tsp2

Kao i druge tvrtke koje razvijaju sustav koji je Elon Musk svojevremeno "open-sourceao", odnosno poklonio nacrte čitavom čovječanstvu za nula kuna, TransPod FluxJet, u cijevima koje su gotovo pod vakuumom, koristi elektromagnetski pogon mag-lev, zahvaljujući kojem se "vlak" kreće bez ikakvog trenja.

tsp3

U kanadski sustav su ugrađena i neka originalna rješenja, pa će vlak iz postaje krenuti na kotačima dok ne postigne brzinu od 300 km/h i uđe u vakuumsku cijev, nakon čega će se "landing gear" oprema s kotačima uvući, a vlak će mag-lev levitacijskim pogonom ubrzati na 1000 km/h, odnosno maksimalnih 1200 km/h ako se ukaže potreba, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U vlak je ugrađen i sustav vizualnog pozicioniranja koji skenira cijev ispred i prilagođava položaj kapsule u cijevi prema onome što dolazi. Svaka kapsula dužine od 25 metara, koja prima do 54 putnika, imat će četiri "levitacijska motora" koji se protežu prema van od gornje i donje dijagonale na polugama ovjesa.

tsp6

Kapsule će nositi ugrađene rezerve baterije, ali kada dođe vrijeme za jako brzu vožnju, koristit će beskontaktnu jedinicu za primanje energije iz cijevi.

tsp8

Nakon što je dobila investiciju od 500 milijuna dolara, tvrtka kreće u preliminarnu realizaciju prve dionice od 300 km koja će spajati Calgary i Edmonton.

tsp4

Ukupni trošak izrade prve komercijalne linije iznositi će 18 milijardi dolara, a putnici će kartu za vožnju u trajanju od 45 minuta plaćati 75 dolara i time uštedjeti više od 3 sata vremena u odnosu na vožnju automobilom.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hyperloop TransPod FluxJet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->