Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Dizalo koje ide gore dolje i na stranu
Članak
Objavljeno: 29.08.2017. 13:34

Multi 

VIDEO: Dizalo koje ide gore dolje i na stranu

Njemački konglomerat predstavio dizalo bez kabela koje se može kretati u četiri smjera.

VIDEO: Dizalo koje ide gore dolje i na stranu

Tvrtka ThyssenKrupp, nastala združivanjem Thyssena i Kruppa, predstavlja jednog od najvećih proizvođača željeza i industrijskih strojeva na svijetu, a njezini proizvodi uključuju ultra brze vlakove, ratne brodove, podmornice i dizala.

ThyssenKrupp već duže vrijeme radi na razvoju dizala bez kabela, a sada je predstavio prototip jednog takvog pod nazivom Multi koje se može kretati vertikalno i horizontalno, što pomalo podsjeća na dizala iz Star Treka.

Korištenjem magnetiziranih kabina koje se kreću u istom oknu na jednoj elektromagnetskoj "stazi", nova dizala se mogu kretati gore-dolje, ali i postrance, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Dizalo koristi tehnologiju linearnih motora koji su razvijeni za Transrapid vlak s magnetskom levitacijom, pa kabine mogu putovati prema gore, kretati se horizontalno i potom dolje u jednoj neprekinutoj petlji, a za promjene smjera kretanja se brinu sustavi nalik na skretnice vlaka. 

thyssenkrupp_elevator_multi_image_w662_h497

ThyssenKrupp smatra da je ovo najveća inovacija u industriji dizala unazad 165 godina, kada je predstavljeno prvo sigurno dizalo i kaže da Multi može može postići za 50 posto veći transportni kapacitet u odnosu na tradicionalnu tehnologiju, kao i smanjiti potrošnju energije za 60 posto.

Obzirom da radi pomoću magneta i motora, Multi koristi manja okna u odnosu na dizala na kabele, pa ThyssenKrupp tvrdi da može povećati iskoristivost prostora u zgradama za 25 posto, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon uspješnog testiranja na svojem testnom tornju visine od 246 metara, ThyssenKrupp će novi tip dizala instalirati tvrtki za nekretnine OVG Real Estate, koja će ih postaviti u svoju zgradu East Side Tower u Berlinu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->