Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Muskov AI pobijedio ponajboljeg DOTA 2 igrača
Članak
Objavljeno: 16.08.2017. 13:21

OpenAI 

VIDEO: Muskov AI pobijedio ponajboljeg DOTA 2 igrača

Ukrajinski pro gamer Danylo Dendi Ishutin morao je priznati poraz protiv umjetne inteligencije.

VIDEO: Muskov AI pobijedio ponajboljeg DOTA 2 igrača

Svi smo već dobro upoznati s mogućnostima koje donose superračunala i umjetna inteligencija u igrama poput šaha i Go, no neprofitna istraživačka tvrtka OpenAI koju je osnovao Elon Musk, odlučila je provjeriti kako se snalazi u video igri DOTA 2 koja je puno kompleksnija i zahtijeva sasvim drugačije taktičke pristupe.

Računalni stručnjaci su koristili neuralnu mrežu Adversarial Neural Network (ANN) kako bi za samo 2 tjedna istrenirali svojeg AI bota da se može uspješno nositi s najboljim "živim" profesionalnim igračima multiplayer only igre DOTA 2 u 1v1 modu.

Bot je tijekom čitavog tjedna igrao mečeve protiv mnogih profesionalnih igrača, uključujući SumaiLa (top 1v1 igrača na svijetu) i Arteezya (najboljeg DOTA 2 igrača ukupno) te je ostao nepobijeđen, a kao kruna svega održan je 1v1 meč u kojem se sučelio protiv Danyla "Dendija" Ishutina na glavnoj pozornici The International DOTA 2 Chapionships prvenstva u Seattleu pred velikom masom gledatelja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da je igra protiv standardnih botova većini DOTA 2 igrača mačji kašalj, gamerski svijet se prilično iznenadio kada je Muskov bot pobijedio vrhunskog pro gamera, koji je morao priznati poraz, ali je ujedno rekao da je puno toga i naučio, pa vjeruje da bi ga u budućnosti mogao pobjeđivati. "Siguran sam da ga je moguće pobijediti, no ne postoji prostor ni za najmanju grešku", izjavio je Dendi nakon izgubljenog meča.

OpenAI-eve nove neuralne mreže temelje se na sučeljavanju dva AI bota jednog protiv drugog, što im omogućuje znatno brže učenje, a suosnivač tvrtke Greg Brockman kaže da se njihov bot uvježbao do savršenstva isključivo igrom protiv samog sebe.

Istraživači OpenAi-a sada žele razviti botove koji će biti u stanju međusobno surađivati i igrati u timovima od 5 igrača, obzirom da se DOTA 2 igra u 5v5 modu, pa će pokušati složiti ekipu botova koja će "napasti" najbolje svjetske ekipe.

Inače, Elon Musk koji se jako boji umjetne inteligencije koja bi jednog dana mogla iskorijentiti čovječanstvo, osnovao je OpenAI s idejom da razvija napredne AI sustave koji će biti od opće koristi po ljude i neće nas moći ugroziti, no iz ovoga se to baš i ne vidi, jer nam nije teško zamisliti vojsku robota koja bi bila predvođena ovakvom neuralnom mrežom. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->