Nalazite se
  • Pop Tech
  • Airbusovi senzori mogu namirisati koronavirus
Članak
Objavljeno: 10.05.2020. 13:13

Airbus & Koniku 

Airbusovi senzori mogu namirisati koronavirus

Novi senzori koje razvijaju Airbus i Koniku između ostaloga mogu detektirati biološke prijetnje.

Airbusovi senzori mogu namirisati koronavirus

Poznati proizvođač zrakoplova Airbus udružio se s tehnološkom tvrtkom Koniku Inc. na razvoju senzorskih rješenja za zrakoplove i zračne luke koja uključuju detekciju bioloških prijetnji i opasnih kemijskih i eksplozivnih supstanci.

U ovo doba COVID-19 virusa posebno zanimljivi su senzori koji koriste genetički inženjerirane mirisne receptore koji emitiraju alarmni signal kada dođu u kontakt s molekularnim spojevima za čije su otkrivanje programirani.

Ova biotehnološko rješenje koje se do sada primjenjivalo za automatsku detekciju i lociranje kemikalija i eksploziva u zrakoplovima i zračnim lukama sada se prilagodilo detekciji bioloških prijetnji, odnosno prepoznaje mikrobe koji se nalaze u zraku.

Airbus Koniku Aircraft Cabin

Slična tehnologija se već koristi za detekciju raka i gripe, a Koniku tvrdi da se može koristiti za otkrivanje područja kontaminiranih SAR-Cov 2 virusom koji uzrokuje COVID-19.

Testiranje novih senzorskih rješenja bi trebalo započeti krajem godine u zračnim lukama, na šalterima za pregled putnika u odlasku, a nakon toga bi se senzori trebali postavljati i direktno u zrakoplove Airbusa. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->