Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot pomoćni radnik spreman za posao
Članak
Objavljeno: 08.05.2020. 12:08

ARMAR-6 

VIDEO: Robot pomoćni radnik spreman za posao

Nova robotska platforma spremna je za suradnju s ljudima u radionicama i tvornicama.

VIDEO: Robot pomoćni radnik spreman za posao

Nakon 5 godina razvoja EU Horizon2020 SecondHands konzorcij uspješno je razvio potencijalno revolucionarnu robotsku platformu ARMAR-6.

Ideja ovog projekta bila je razviti kolaborativnog robota asistenta koji će pomagati ljudima u industrijskim pogonima i radionicama izvođenjem zadaća koje obično izvode pomoćni radnici.

To znači da će robot u takvim okruženjima biti od pomoći ljudima, dodavati im materijal, dijelove i alat, kako bi se majstori mogli posvetiti izvođenju složenih zadaća koje zahtijevaju umješnost i preciznost.

Drugim riječima ideja nije bila da roboti zamijene ljude u potpunosti u kompliciranim i stručnim poslovima koji zahtijevaju intuitivnost, mogućnost prilagodbe i inovativnost u izvođenju zadaća, već da ih oslobode stvari za koje nepotrebno gube vrijeme na recimo često ponavljane silaske s ljestvi zbog uzimanja alata, čavala ili kante s bojom te da im pomognu u nošenju, dizanju i premještanju teških stvari, kao što možete vidjeti u ovom videu.

H2020 konzorcij koji je razvio robotsku platformu čine partneri s različitih europskih sveučilišta, uključujući EPFL (Švicarska), Karlsruhe Institute of Technology KIT (Njemačka), Ocado Technology (Velika Britanija), Sapienza, University of Rome (Italija), University College London (Velika Britanija), a ARMAR-6 je izradio KIT prema zahtjevima projekta za korisnu i sigurnu interakciju s ljudima. Robot je testiran u skladištima britanske tvrtke Ocado Technology, gdje je dodatno treniran pomoću algoritama strojnog učenja, računalnog vida i drugih sustava umjetne inteligencije.  

ARMAR-6 dolazi s naprednim senzorskim i motoričkim funkcijama u kombinaciji s mogućnostima učenja i donošenja zaključaka, pri čemu je u stanju prepoznavati ljudske aktivnosti na koje može samostalno reagirati kako bi čovjeku u pravi trenutak nešto dodao ili izvršio manipulaciju nekog objekta čime će mu na najbolji način pomoći u radu.

Roboti možda još ne mogu biti majstori, ali su idealni kao šegrti.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->