Nalazite se
  • Pop Tech
  • Deezer razvija AI koji prepoznaje psovanje
Članak
Objavljeno: 02.05.2020. 13:26

AI 

Deezer razvija AI koji prepoznaje psovanje

Streaming servis za glazbu razvija AI koji će automatski prepoznavati eksplicitne tekstove pjesama.

Deezer razvija AI koji prepoznaje psovanje

Najpopularniji streaming servis za glazbu Deezer sve se češće nalazi na udaru kritika roditelja koji se bune što mnoge pjesme koje slušaju njihova djeca sadrže eksplicitne tekstove prepune psovki.

Deezer je zaključio kako s rastom broja pjesmama kojih može biti i do 40.000 dnevno, njegovim zaposlenicima jednostavno nije ni teoretski moguće sve to preslušati i pronaći one kojima će dodijeliti "Parrental Advisory" oznaku da sadrže eksplicitne tekstove.

Iz tog razloga Deezer želi u igru uvesti umjetnu inteligenciju koju razvija njegov tim za istraživanje i razvoj pod vodstvom Manuela Moussallama u suradnji se Telekomom Paris, kako bi se proces otkrivanja eksplicitnih sadržaja mogao automatizirati, a pjesmama, izvođačima i albumima automatski dodjeljivati "etikete" s upozorenjem za roditelje.  

Moussallam kaže da ta zadaća "zahtijeva razumijevanje kulturnih očekivanja na visokoj razini i uključuje mnogo subjektivnosti, s puno razmatranja o ciljanoj publici i kontekstu slušanja". Također napominje da se popis uvredljivih riječi može sastaviti u "eksplicitni rječnik", no često je stroju teško shvatiti što govori pjevač ili reper čisto analizirajući skladbu u postojećem obliku. Iz tog razloga Deezer je razvio alat pod nazivom Spleeter koji može ekstrahirati vokale iz pjesama, no rezultati i dalje nisu savršeni, pa je na AI-u potrebno još puno raditi. "Niti jedan od tih sustava koje razvijamo još nije u stanju postići razinu prepoznavanja kao ljudi", navodi Moussallam i sugerira da se AI trenutno može koristiti samo za "flagiranje" potencijalno eksplicitnih sadržaja koje će potom proučiti ljudi.

Rezultati Deezerovog istraživanja na polju AI-a za prepoznavanje eksplicitnih sadržaja u pjesmama biti će objavljeni na virtualnoj konferenciji "International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing" (ICASSP 2020) koja se idući tjedan održava u Barceloni.

Nas pretjerano ne zabrinjava problem s psovkama koji ima Deezer, jer bismo više voljeli da naprave AI koji će uklanjati pjesme s glupim tekstovima, no u tom slučaju na Deezeru više ne bi bilo hrvatskog popa.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->