Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.06.2020. 10:03

Zelena Europa 

Jesmo li spremni za Europski zeleni plan

Europski odbor regija osniva novu radnu skupinu da gradovi i regije mogu pokrenuti europski zeleni plan konkretnim projektima.

Jesmo li spremni za Europski zeleni plan

Europski odbor regija danas osnovao je Radnu skupinu „Zeleni plan na lokalnoj razini”. Sastavljena je od 13 lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika, a cilj joj je osigurati da gradovi i regije EU-a budu izravno uključeni u definiranje, provedbu i ocjenjivanje brojnih inicijativa u okviru europskog zelenog plana, strategije održivog rasta EU-a za postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

"Sada je vrijeme za zajednička ulaganja i ubrzanje tranzicije prema čistom, održivom i ugljično neutralnom gospodarstvu. Paketom EU-a za oporavak i europskim zelenim planom moramo osnažiti i financirati gradove i regije radi jačanja otpornosti i svladavanja krize izazvane COVID-om 19". To je glavna poruka s prvog sastanka Radne skupine „Zeleni plan na lokalnoj razini”. Radna skupina započinje s radom jer je Europska komisija predložila novi instrument oporavka u iznosu od 750 milijardi eura te povećala stavke koje se odnose na klimu u predloženom dugoročnom proračunu od 1100 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine. To sada moraju odobriti države članice EU-a i Europski parlament.

Juan Espadas (ES/PES), gradonačelnik Seville i predsjednik Radne skupine, rekao je: „Svijet je izložen najtežoj recesiji u novijoj povijesti, ali ne smijemo zaboraviti da problemi povezani s klimom nisu nestali. Europski zeleni plan najbolji je instrument koji imamo za istodobno rješavanje obiju kriza. To je prilika za ulaganje u čist javni prijevoz, obnovljivu energiju, cjenovno pristupačne kuće i stanove s dobrom izolacijom, održivu poljoprivredu i zaštitu biološke raznolikosti. To je revolucija koja donosi boljitak, ali ona se ne može postići bez potpune uključenosti gradova i regija te europske potpore. Kao predsjednik Radne skupine pobrinut ću se za to da naši zahtjevi budu jasni i da se čuju.”

Na raspravi o „zelenom oporavku” zastupnica u Europskom parlamentu Aurore Lalucq (FR/S&D), supredsjednica Međukluba za zeleni novi plan u Europskom parlamentu, kazala je: „Zeleni plan iz razdoblja prije krize izazvane COVID-om 19 ne može biti isti kao nakon nje. Danas moramo biti ambiciozniji i potrebni su nam veći proračun EU-a i veća ulaganja. Zeleni plan rješenje je za gospodarsku krizu, ali i prilika za uvođenje novog razvojnog modela koji objedinjuje ekološku i socijalnu pravdu. Moramo pokazati maštovitost, pragmatizam i fleksibilnost kako bismo makroekonomske odluke prilagodili pojedinačnim područjima u okviru velikog socijalnog dijaloga. Zeleni plan najbolje je sredstvo za provedbu ambiciozne politike zapošljavanja i pružanje pristojnog posla i pristojne plaće svakom europskom građaninu. Da bismo uspjeli, moramo pokrenuti sve aktere na nacionalnoj, ali i na europskoj i lokalnoj razini. Zato je dijalog Međukluba za zeleni novi plan u Europskom parlamentu i Europskog odbora regija ključan, kao i dijalog europskih institucija i lokalnih vlasti.”

Obraćajući se članovima Radne skupine Diederik Samsom, predstojnik ureda kabineta povjerenika Fransa Timmermansa, izvršnog potpredsjednika Europske komisije odgovornog za zeleni plan, rekao je: „Predani smo tome da zeleni plan bude i lokalni plan. Kriza izazvana COVID-om 19 poziva nas da se prilagodimo novoj stvarnosti, ali i da odredimo prioritete i ubrzamo provedbu onih elemenata zelenog plana koji izravno doprinose rastu i otvaranju radnih mjesta, primjerice „valu obnove”, kružnom gospodarstvu i ekologizaciji gradova i gradskog prijevoza. Tranzicija neće uspjeti ako nema čvrste temelje i u europskim gradovima i regijama. Moramo surađivati kako bismo ostvarili rezultate za Europljane.” 

Trenutačni prioritetni dosjei radne skupine uključuju europski propis o klimi i Sporazum o klimi, Fond za pravednu tranziciju, novu industrijsku strategiju za Europu, čist zrak i vodu, vodik, novi akcijski plan za kružno gospodarstvo, biološku raznolikost i šume.

Radna skupina redovito će se sastajati i doprinositi plenarnim zasjedanjima Europskog odbora regija, počevši od plenarnog zasjedanja 1. i 2. srpnja, na kojem će se održati rasprava o temi „Regije i gradovi za zeleni oporavak” u kojoj će sudjelovati Pascal Canfin, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Održat će se i još dvije rasprave: s povjerenikom Johannesom Hahnom o budućem višegodišnjem financijskom okviru u svjetlu oporavka nakon krize izazvane COVID-om 19, te s povjerenikom Thierryjem Bretonom o ekonomskim aspektima oporavka nakon COVID-a 19.

Ovo priopćenje Europskog odbora regija otvara jedno pitanje vezano za Hrvatsku i predstojeće parlamentarne izbore. Naime, voljeli bismo saznati kako naše političke stranke planiraju "zelenu strategiju" ukoliko osvoje vlast, jer je to po nama također jedno od važnih pitanja na koje bi nam trebali odgovoriti, pa predlažemo da i to bude jedna od tema na budućim medijskim sučeljavanjima kandidata.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->