Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Facebook skuplja vaše osjetljive informacije iz aplikacija
Članak
Objavljeno: 24.02.2019. 11:55

Očuvanje privatnosti 

Facebook skuplja vaše osjetljive informacije iz aplikacija

Mnoge popularne aplikacije šalju podatke Facebooku, najčešće bez vašeg znanja.

Facebook skuplja vaše osjetljive informacije iz aplikacija

Sudeći prema rezultatima istrage koju je proveo Wall Street Journal i na svojem Twitter profilu objavio reporter Sam Schechner, Facebook zna koliko ste teški, koliko vam je visok krvni pritisak, kakav je status vaše trudnoće i koji su vam ciklusi ovulacije. Sve to pribavljaju mu razne alikacije koje uključuju Realtor, Instant Heart Rate: HR Monitor i Flo Period & Ovulation Tracker.

Istraživači navode da u nekim slučajevima aplikacije podatke šalju Facebooku kroz samo nekoliko sekundi od kada ih aplikacija pokupi, a to se događa čak i onim korisnicima koji ne koriste najveću društvenu mrežu, niti uopće imaju svoj račun na njoj.

Aplikacije koriste Facebookov SDK u izradi svojeg softvera, a u zamjenu im Facebook omogućuje pristup u prikupljene podatke za potrebe targetiranog oglašavanja.

Testiranjem 70 različitih aplikacija, WSJ je otkrio da njih 11 šalje osjetljive podatke Facebooku.   

Facebook ovo opovrgava i kaže da ne koristi osjetljive podatke iz aplikacija za ciljane svrhe te zabranjuje developerima slanje zdravstvenih, financijskih i ostalih osjetljivih podataka, no WSJ tvrdi da oni to koriste zbog sigurnosnih rupa u Facebookovom SDK.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam