Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.02.2019. 16:14

Generalna proba 

Rusija se želi isključiti s interneta

Rusi razmišljaju o privremenom skidanju čitave zemlje s interneta s ciljem testiranja cyber sigurnosti.

Rusija se želi isključiti s interneta

Prema pisanju ruskog portala rbc.ru, Rusija želi provesti vježbu cilj koje je testiranje održivosti ruskog interneta (Runeta) u slučaju cyber napada izvana, prvenstveno zbog prijetnji SAD-a koji i dalje optužuje Rusiju za hakiranje svojih zaštićenih sustava.

Zbog ovog je ruska Radna skupina za informacijsku sigurnost preporučila provedbu vježbi na komunikacijskim mrežama kako bi se analizirale trenutne prijetnje i otkrilo kako bi se trebale poduzeti daljnje mjere. To je navedeno u zapisniku sa sastanka radne skupine održanog 24. siječnja, a radna skupina uključuje tvrtke MegaFon, VimpelCom (brend Beeline), MTS, Rostelecom i druge, na čelu s predsjednicom tvrtke InfoWatch koja se bavi problemima kibernetičke sigurnosti Natalyom Kasperskayom.

U sklopu vježbe razmatra se i testno isključivanje pojedinih većih telekomunikacijskih sustava, ali i čitave Rusije s interneta, kako bi se otkrilo da li bi Runet mogao samostalno funkcionirati u slučaju da vanjski čimbenici Rusiji zatvore "pipu", odnosno ugase joj pristup internetu.  

Mada još nije poznato hoće li se tijekom testiranja doista čitava Rusija "srušiti" s neta, provedba testa je predviđena do kraja ožujka ove godine. 

Rusija istovremeno priprema Zakon o suverenom Runetu koji ima za cilj stvaranje zaštitnih mjera za internet u Rusiji. Projekt je razvijen uzimajući u obzir američku nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti usvojenu 2018. godine, kojom se proglašava načelo “održavanja mira silom”, a Rusija je, zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom, optužena za hakerske napade.

Prema prijedlozima, operatori i davatelji internetskih usluga morat će “osigurati instalaciju” u svojim mrežama tehničkih sredstava za uslugu suzbijanja prijetnji. U slučajevima prijetnji integritetu, stabilnosti i sigurnosti funkcioniranja Interneta, usluga će moći intervenirati u upravljanju mrežom.

Test bi trebao uključiti i ISP-ove (pružatelje internetskih usluga) kako bi se demonstriralo mogu li oni upravljati podacima kroz točke preusmjeravanja kojima upravlja ruska vlada, kako bi se omogućilo da podaci između Rusa putuju nesmetano Runetom. RBC tvrdi da je Rusija spremna platiti ISP-ovima modifikaciju infrastrukture kako bi se omogućili tražene redirekcije. Ovo pomalo podsjeća na najpoznatiji sustav cenzuriranja interneta, onaj u Kini kojeg još nazivaju "Veliki kineski vatrozid", koji sprječava kineskim surferima da odlaze na web stranice koje nisu po volji vlasti. Dakako, to je moguće zaobići korištenjem virtualnih privatnih mreža (VPN-ova), no Kina je za korisnike koji se njima služe predvidjela opake zatvorske kazne pa ljudi dobro razmisle prije nego odluče skočiti na Facebook ili neki drugi zabranjeni online servis.

Hoće li Rusija doista provesti ovaj test „iskapčanja“ koji bi joj mogao poslužiti samo kao uvod u kompletno cenzuriranje internetskog prometa saznat ćemo ubrzo. Treba znati da je ovo predložio sam Putin, pa će se na tome sigurno raditi užurbano.

Vezani sadržaji
Ključne riječi internet Rusija Runet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam