Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.01.2019. 09:35

23 optužbe 

SAD podigao tužbu protiv Huaweijeve direktorice

SAD je službeno podnio tužbu protiv Huaweija i njegove direktorice financija.

SAD podigao tužbu protiv Huaweijeve direktorice

Prema očekivanjima Sjedinjene Američke Države su uz zahtjev za izručenje Huaweijeve direktorice financija Meng Wanzhou, koja se nalazi na uvjetnoj slobodi u Kanadi, priložile optužni prijedlog, čime su zadovoljeni svi uvjeti za izručenje i pokretanje sudskog postupka.

Točnije rečeno, Amerika je iznijela 23 optužbe protiv Huaweija i Wanzhou, koje uključuju bankovnu prijevaru, ometanje pravde i krađu tehnologije, uz prije poznatu optužbu da je Huawei kršio sankcije protiv Irana.

"Kineske tvrtke godinama krše naše zakone o izvozu i sankcije, često koristeći financijske sustave SAD-a za provođenje svojih ilegalnih aktivnosti. Tome treba stati na kraj", izjavio je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Huawei u svojoj izjavio odbacuje sve optužbe navodeći da nije prekršio niti jedan američki zakon prilikom poslovanja u SAD-u, kao i da mu nije poznato da je nešto krivo učinila i Meng Wanzhou.   

U optužnici se navodi da je Huawei obmanuo SAD i globalnu banku o njenim odnosima s dvije podružnice, Huawei Device USA i Skycom Tech, za poslovanje s Iranom.

U drugom optužnom prijedlogu navodi se da je Huawei ukrao tehnologiju od T Mobilea koju je koristio za testiranje izdržljivosti telefona, kao i da je ometao izvršenje pravde i počinio telekomunikacijsku prijevaru.

Ovime se trgovinski rat između SAD-a i Kine još više zaoštrava, u trenutku kada je Huawei jači nego ikada prije, nakon što je nedavno prestigao Apple i uskoro bi trebao prestići i Samsung po ukupnoj globalnoj prodaji pametnih telefona.

Meng Wanzhou, koja je ujedno i kćerka osnivača Huaweija nalazi se na uvjetnoj slobodi u Vancouveru nakon što je platila jamčevinu od 10 milijuna kanadskih dolara, no stavljena je pod 24-satni nadzor i mora nositi elektronsku "nanogvicu" s odašiljačem. 

Izvor: CNBC

UPDATE!

Službena izjava Huaweija za sve medije

[Upravo nam je stiglo službeno priopćenje Huaweija vezano uz ovaj slučaj koje prenosimo u cijelosti]

„Jako smo razočarani što je SAD odlučio podići tužbu protiv Huaweija. Nakon što je u SAD-u uhićena naša zaposlenica, gđa Meng, tražili smo suradnju i dijalog s američkim ministarstvom pravosuđa i istražnim tijelima, no zahtjev je odbijen bez ikakvog objašnjenja. Optužbe za krađu poslovnih tajni koje se stavljaju na teret gđi Meng već su bile predmetom građanske tužbe u kojoj porota nije utvrdila nikakvu štetu niti zlonamjerno postupanje. Izričito odbacujemo optužbe da su tvrtka, njezine podružnice ili suradnici počinili bilo koji od prekršaja navedenih u optužnici, kao i sve što se stavlja na teret gđi Meng, a vjerujemo da će isti zaključak donijeti i američki sudovi.“ 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->