Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.02.2019. 14:46

CERN 

Surfajte našom stranicom kao 1990

CERN je uskrsnuo prvi internetski preglednik na svijetu koji možete i sami isprobati.

Surfajte našom stranicom kao 1990

U današnje vrijeme surfanje internetom i internetske preglednike doživljavamo kao nešto jako lijepo, brzo i jednostavno za korištenje, no zaboravljamo (ili ne znamo) da je "surfanje" (WWW) nastalo na CERN-u, gdje je prvi preglednik služio za komunikaciju i razmjenu informacija među znanstvenicima. 

Taj WorldWideWeb browser bio je u potpunosti tekstualan i sadržavao neke stvari koje će vam danas zvučati jako čudno, poput potrebe za dvostrukim klikom na hiperlinkove, ukoliko biste htjeli direktno ići na druge stranice. U čast 30-godišnjice tih pionirskih dana weba, jedan tim na CERN-u je u sklopu hackathlona izradio i lansirao potpuno rekonstruirani prvi svjetski preglednik iz 1990., koji možete i sami isprobati putem ove poveznice unutar bilo kojeg modernog preglednika, pa ćete vidjeti kako biste danas surfali svojim omiljenim stranicama poput Vidi.hr da se u međuvremenu web tehnologija nije "malo" promijenila, a upute za korištenje naći ćete ovdje.

Moramo vas upozoriti da se stranica često ruši i javlja grešku (error) 503, no morat ćete biti uporni kao mi koji smo najmanje 10 puta unutar 2 sata pokušavali iznova dok nismo uspjeli učitati Vidi.hr portal. To baš i nije previše pohvalno za CERN, ali oprostit ćemo im jer očito slave 30-godišnjicu malo žešće.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam