Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Eutelsat i Facebook donose Ka-band internet u Afriku
Članak
Objavljeno: 06.10.2015. 14:49

Partnerstvo 

Eutelsat i Facebook donose Ka-band internet u Afriku

Satelitski internet će pokrivati veći dio istočne, zapadne i južne Afrike.

Eutelsat i Facebook donose Ka-band internet u Afriku

Facebook je 5. listopada objavio partnerstvo s francuskim satelitskim operaterom Eutelsat. Pružati će pristup internetu siromašnim zemljama u Africi, a u službenoj objavi su pojasnili da žele pružiti uslugu interneta "zemljama koje su lišene ekonomskih i socijalnih povlastica koje internet nosi sa sobom".

Obizrom da je na takvim područjima kontinenta pristup internetu onemogućen zbog nepostojeće fiksne i mobilne infrastrukture, izgradnja satelitskog sustava se nametnula kao najbolji izbor.

Dvije će tvrtke izgraditi cjelokupnu infrastrukturu potrebnu za pristup internetu preko satelita u zemljama trećeg svijeta, a početak opskrbe je predviđen za drugu polovicu 2016. godine. Predviđaju da će sateliti imati dovoljno jak signal koji će pokrivati veći dio istočne, zapadne i južne Afrike.

Ka-band sustav koji će omogućiti internet Africi biti će postavljen na AMOS-6 geostacionarni satelit, te će biti konfiguriran da korisnicima omogući "direct-to-user" internetski pristup pomoću dostupne i jeftine opreme.

Inače, Ka-band se odnosi na frekvencije između 26,5 i 40 GHz, te spada u mikrovalno područje elektromagnetskog zračenja. Korištenje tehnologije za Ka-band valno područje, omogućuje da se ukupni kapacitet satelita multiplicira više od 30 puta u odnosu na tradicionalne satelite. Obzirom da emitirana zraka ima promjer od 250 km, bilo bi dovoljno da primjerice 4 zrake pokriju područje čitave Hrvatske.  

Internet u Africi je između ostalog i dio Facebookove inicijative Internet.org, kojom želi povećati stupanj povezanosti u svijetu, a između ostaloga testira i solarne internetske dronove.  

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam